Απευκταία αλλά όχι απίθανη θεωρούν τέτοια εξέλιξη ευρωπαίοι αξιωματούχοι
To βάρος μιας «απευκταίας αλλά πιθανής» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη «ζυγίζουν» οι ευρωπαίοι ηγέτες. Και αυτό διότι βλέπουν την Αθήνα να καθυστερεί να λάβει τις αποφάσεις που θα προωθούσαν το σχέδιο λύσης το οποίο έχει καταστρωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης....
Μιλώντας σε φοιτητές στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προσπάθησε να αποποιηθεί (προκαταβολικά) των ευθυνών της για μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σε καμία περίπτωση επιθυμητό.
«Δεν θα έχω ανάμειξη εάν οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ. Αυτό θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες» είπε η Μέρκελ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Η ίδια τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια δράσης για την ελληνική κυβέρνηση παρά η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Δεν θέλουμε να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων, δεν έχουμε κανένα συμφέρον από αυτό. Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο που η Ελλάδα, με τη βοήθεια της Ευρώπης, θα μπορεί να ζήσει με τις δικές της δυνάμεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απολύτως ευθυγραμμισμένες με το γερμανικό πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ο οποίος ευχήθηκε μεν να μη συμβεί «το μοιραίο» αλλά διευκρίνισε ότι (κατά την άποψή του) οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν καταστροφικές. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να παραμείνει (στην ευρωζώνη) η Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που έχει υποσχεθεί. Αν όμως δεν λειτουργήσει αυτό το σχέδιο (…) είμαστε πιο δυνατοί σήμερα σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν» επεσήμανε ο ολλανδός ηγέτης σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του, προσπαθώντας να μετριάσει τις ανησυχίες για τον πιθανολογούμενο «εκτροχιασμό» της Ελλάδας.
Η ομοεθνής του Ρούτε ευρωπαία επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νίλι Κρους κινήθηκε στο ίδιο ακριβώς πνεύμα σε συνέντευξή της στην ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant». «Δεν θα πεθάνει και κανείς, εάν κάποιος εγκαταλείψει την ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι εάν αφήσουμε μία χώρα να φύγει ή αν τής ζητήσουμε να φύγει, το σύνολο του οικοδομήματος καταρρέει. Αλλά αυτό δεν ισχύει» είπε προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση χρωστά «αποδείξεις καλής θέλησης» αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. «Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Ο προϊστάμενός της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπήρξε περισσότερο προσεκτικός στις διατυπώσεις όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις «εμπρηστικές» δηλώσεις της Κρους. «Το κόστος μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μεγαλύτερο από το κόστος που συνεπάγεται η συνέχιση της στήριξής της προκειμένου να παραμείνει εντός ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος όμως δεν έδειξε καθόλου έκπληκτος από τις αυξανόμενες δηλώσεις ευρωπαίων και κοινοτικών αξιωματούχων που βλέπουν όλο και πιθανότερη την «αποχώρηση» ενός μέλους από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου