Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2012

"Απόφαση των Ελλήνων πολιτικών η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ;"

"Η πιθανότητα τη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ υφίσταται στην περίπτωση που το αποφασίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας". Αυτή είναι μία φράση που λέγεται ξανά και ξανά σε παρασκηνιακές και ανεπίσημες συζητήσεις οικονομικών κύκλων στην Ουάσινγκτον, που πρόσκεινται κυρίως στην πλευρά οικονομικών παραγόντων του ΔΝΤ αλλά όχι μόνο....


Ο ΣΚΑΪ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή μεταξύ Ουάσινγκτον και Γερμανίας- παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες για το πώς θα βρεθούν τα επιπλέον λεφτά των 20 δις ευρώ στήριξης για την Ελλάδα- υπάρχει μία κοινή εκτίμηση για τη θέση και το μέλλον της χώρας μας στην οικογένεια του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Αν και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν τίθεται- τουλάχιστον προς το παρόν- στις μεταξύ τους επίσημες συνομιλίες ως μία επιλογή που είναι πιθανόν να ακολουθηθεί παρα τις δυσοίωνες δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μας, η ανησυχία είναι διάχυτη για τη στάση και τη συμπεριφορά του ελληνικού πολιτικού συστήματος λίγα 24ωρα αφότου κληθεί να συναινέσει και να υπερψηφίσει επώδυνα μέτρα που τίθενται ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της χώρας μας από την Τρόϊκα.

Η συζήτηση που διεξάγεται τη δεδομένη στιγμή- που όπως προαναφέρθηκε δεν αφορά μόνο τους κόλπους του Ταμείου αλλά και ευρύτερους οικονομικούς κύκλους που παρακολουθούν πολύ στενά το ελληνικό πρόβλημα- αφορά στον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έπειτα από απόφαση όχι της Γερμανίας ή των Ευρωπαίων. Αλλά έπειτα από απόφαση που εκτιμάται ότι ίσως τελικά εκληφθεί από το ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας ως το επόμενο βήμα της μη υπερψήφισης των όρων που ζητούν οι δανειστές μας από την ελληνική Βουλή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την πλευρά των δανειστών μας η μη ψήφιση των νέων έκτακτων μέτρων από τη Βουλή με τη συναίνεση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την οικουμενική κυβέρνηση δε συνεπάγεται απλά έκτακτες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας. Σύμφωνα με την άποψη όσων συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις συζητήσεις, το ΔΝΤ αλλά και η Γερμανία- και κατ' επέκταση οι Ευρωπαίοι εταίροι μας- κρατούν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ενδεχόμενο το ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με δική του πρωτοβουλία, την επομένη αφότου ανακύψει ένα πιθανόν πολιτικό αδιέξοδο στην ψήφιση των επίπονων μέτρων που ζητάει η Τρόϊκα.

Με άλλα λόγια εάν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την οικουμενική κυβέρνηση δεν συναινέσουν στην ψήφιση του νέου επαχθούς πακέτου μέτρων για την Ελλάδα, οι δανειστές φέρονται να προετοιμάζονται για μία "λύση" στην οποία θα καταλήξει η χώρα με απόφαση της πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου.

Αυτή η συζήτηση ερμηνεύεται πρακτικά ότι το ΔΝΤ και κυρίως η Γερμανία θεωρούν ότι η μη έγκριση των νέων μέτρων από τη Βουλή, δε θα σημάνει απλώς την ακύρωση του νέου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα αλλά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα εκληφθεί για τους δανειστές μας ως ένα μήνυμα επιλογής που θα έχει κάνει το πολιτικό σύστημα της χώρας περί της μη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.


skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου