Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2012

Λογοκρισία... κομμένη και ραμμένη στα μέτρα κάθε χώρας και από τη Google

Στο δρόμο που χάραξε το Twitter βαδίζει και η Google. Ο διαδικτυακός κολοσσός θα προβαίνει σε... a la carte λογοκρισία των blogs που φιλοξενούνται στη γνωστή υπηρεσία ιστολογίων της, Blogger (που παρέχει διευθύνσεις blogspot.com), προκειμένου να εναρμονίζεται με τους εκάστοτε νόμους κάθε χώρας....


Οι χρήστες, με τη συγκατάθεση της Google, δεν θα μπορούν να βλέπουν κάποια ιστολόγια μιας χώρας, που κρίνονται ότι παραβιάζουν τους νόμους της. Η Google θα μπορεί πλέον να απαγορεύει την πρόσβαση στο Blogger σε επιμέρους χώρες μετά από την υποβολή νομικού αιτήματος από τις τελευταίες, σύμφωνα με το BBC. Με το νέο επιλεκτικό σύστημα, το μπλοκάρισμα δεν θα συνεπάγεται την παγκόσμια απαγόρευση πρόσβασης σε ένα συγκεκριμένο ιστολόγιο (blog).

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια παρόμοια πρωτοβουλία του Twitter πριν λίγες μέρες, το οποίο πλέον μπορεί να μπλοκάρει επιλεγμένα μηνύματα (tweets) που προέρχονται από μια συγκεκριμένη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων από τη Διεθνή Αμνηστία, που κατήγγειλαν τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και δεν αποκλείεται να επαναληφθούν στην περίπτωση της Google.

Η Google πάντως, όπως άλλωστε και το Twitter, ανέφερε ότι αποσκοπεί στο να πετύχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις μιας περιοριστικής εθνικής νομοθεσίας (π.χ. από ένα καταπιεστικό καθεστώς) και στον μικρότερο δυνατό περιορισμό του ψηφιακού περιεχομένου σε παγκόσμιο επίπεδο.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου