Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2012
Tο νέο Μνημόσιο για τους δημόσιους υπαλλήλους
Απολύσεις κατά "κύματα" μέσα στα επόμενα χρόνια στον δημόσιο τομέα, νέες μειώσθεις μισθών, αλλά και κατάργηση από τον Ιούνιο, των ειδικών μισθολογίων, που αφορούν στρατιωτικούς, διπλωμάτες, γιατρούς, πολιτικούς, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και ένστολους προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας δεν είναι τελικώς προσωρινό καθώς θα εφαρμοστεί και τα επόμενα χρόνια, ενώ η επανεξέταση των μισθολογικών κλιμακίων και του συστήματος προαγωγών που ζητείται, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περικοπών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο επαναπροσδιορισμός όλων των ειδικών μισθολογίων θα έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ποσού 0,25% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, επιπλέον του ποσοστού που είχε ήδη, προβλεφθεί με το μεσοπρόθεσμο. Στο κείμενο αναφέρεται ότι θα πρέπει η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου συνολικά να ευθυγραμμιστεί με τις χώρες του ΟΟΣΑ που δαπανούν περίπου το 9% του ΑΕΠ τους (σε μισθούς και συντάξεις δίνουμε 20 δισ, αρα περίπου 10% του ΑΕΠ).
Mε τις νέες ρυθμίσεις, επίσης πλήττεται ευθέως η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Αναλυτικά στο σχετικό κείμενο επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το τέλος του 2015, ενώ ανοικτά τίθεται θέμα 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους από οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν . Για τους 15.000 υπαλλήλους που θα απολυθούν πρόκειται να ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία, κατά τη διάρκεια της οποίας, θα λαμβάνουν για ένα χρόνο το 60% του βασικού μισθού τους, ενώ κατά πληροφορίες δεν θα δικαιούνται αποζημίωση.
Η τρόικα εμμένει στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τους εργαζομένους στο δημόσιο κατά τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011 - 2015, και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να συνεχιστεί να εφαρμόζεται αυστηρά ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, να μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων και να τεθούν σε εφεδρεία οι περίπου, 15.000 υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος τους 2012".
Η έξοδος των 15.000 θα προέλθει από καταργήσεις οργανισμών, (στους οποίους απασχολούνται υπάλληλοι αορίστου χρόνου) και από υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, οι οποίες θα καταργηθούν ή οι δραστηριότητές τους θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισπεύδει τις διαδικασίες αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών,οργανισμών και προσωπικού, ώστε να ισχύουν αυτή τη φορά αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στην εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας.
Ακόμη, προβλέπεται περιορισμός όσων εισάγονται κάθε χρόνο, μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Με τον δραστικό περιορισμό των συμβασιούχων, την επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων, τις απολύσεις και τις καταργήσεις φορέων εκτιμάται ότι θα περισταλούν οι δαπάνες στο δημόσιο
Η Καθημερινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου