Παρασκευή, Μαρτίου 09, 2012

Νικήτας Κακλαμάνης: Η δικαίωση ήρθε μετά από 14 χρόνια

Για δικαίωση όσων έλεγε πριν από δεκατέσσερα χρόνια, όταν είχε ζητήσει να υπάρξει έλεγχος στην ανεξέλεγκτη κίνηση κερδοσκοπικών κεφαλαίων, έκανε λόγο ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης....


Με σημερινή του δήλωση, ο πρώην δήμαρχος Αθήνας επισημαίνει οτι σε άρθρο του τον Σεπτέμβριο του 1998 στην «Αξία» με τίτλο «Οικονομική κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση» έγραφε

«...Αν δεν επέλθει πραγματική σύγκλιση των οικονομιών, των κρατών-μελών, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι συγκρούσεις που θα προκληθούν ανάμεσα τους θα είναι τέτοιες που το ευρώ θα μείνει στην ιστορία ως το πιο βραχύβιο νόμισμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση χρειάζεται συμμάζεμα. Υπάρχει έλλειψη διεθνούς συντονισμού. Η κρίση που θα εμφανίζεται σε μία χώρα από εδώ και πέρα, θα μεταδίδεται αυτόματα και στις υπόλοιπες με συνέπεια να μετατραπεί σε διαπλανητικό ντόμινο. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν υπάρξει έλεγχος στην ανεξέλεγκτη κίνηση κερδοσκοπικών κεφαλαίων η κρίση θα μεταφερθεί στην ανάπτυξη. Τότε όλοι θα κλαίμε «επί ερειπίων»...».

Ο κ. Κακλαμάνης τονίζει ότι πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι έθεσε το ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης «στη σωστή βάση», λέγοντας ότι «καλύτερα, θα ήταν να μη πειραματιστούμε με μία χρεοκοπία της Ελλάδας. Θα μπορούσε να προκληθεί ένα σκηνικό και μία σειρά μη προβλέψιμων γεγονότων, που θα μετέδιδε τη κρίση στην Ισπανία και στην Ιταλία παρά τις προόδους τις οποίες έχουν επιτελέσει».

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Αθήνας, ο Μόντι είπε ότι ισχυριζόμουν ο ίδιος το 1998 «όταν οι ανησυχίες μου για τη οικονομική κατάσταση που διαμορφωνόταν δεν τύγχαναν ανταπόκρισης. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, χαρακτηριζόμουν, από όσους ήδη απολάμβαναν την «ευφορία» για τον ερχομό του ευρώ, «αντιδραστικός» και «αναχρονιστής»» υπογραμμίζει.

O κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει ότι ο «ο Ιταλός πρωθυπουργός αναδεικνύεται ως ο πολιτικός που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ότι αφορά τη διαχείριση της ελληνικής αλλά και της ευρωπαικής κρίσης...» και καταλήγει λέγοντας «Ακόμη και ο «άτεγκτος», Βόλφκανγκ Σόιμπλε, «προσγειωμένος» πλέον, χαρακτήρισε ως επιζήμια την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας, ότι: «Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα» (σ.σ. προφανώς για την Ε.Ε.) και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα της με την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ των Ευρωπαίων εταίρων της. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομιάς αλλά είναι ο καλύτερος δρόμος».

Με «δύο κουβέντες»; Τα συμπεράσματα δικά σας για τη πολιτική, που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε να βγει από το «τούνελ», που την οδήγησε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και η αμετροέπεια της Ευρωπαικής Ένωσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου