Σάββατο, Μαρτίου 03, 2012

Νέα εμπόδια για τη Μέρκελ

Ικανοποιημένη είναι η καγκελάριος Μέρκελ από το αποτέλεσμα της συνόδου. Δεν κρύβει ωστόσο τις επιφυλάξεις της. «Ήταν μια σύνοδος που δεν ασχολήθηκε με την καταπολέμηση των εξωτερικών συμπτωμάτων της κρίσης, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμα σε μια εύθραυστη κατάσταση. Μπορεί να σημειώνεται τώρα μια ύφεση, αλλά η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Θα απαιτηθούν κι άλλα βήματα», τόνισε.


Σύμφωνα με την καγκελάριο θα πρέπει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, η ευρωζώνη να έχει γίνει ανταγωνιστικότερη και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, τα προβλήματα της Α. Μέρκελ δεν εξαντλούνται στην στρατηγική της ανταγωνιστικότητας. Σύντομα θα κληθεί να πει "ναι" στην αύξηση των πόρων του μόνιμου μηχανισμού ESM. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να πείσει για αυτό το κοινοβούλιο της χώρας της. Εκεί τα πράγματα είναι πλέον δύσκολα, καθώς οι εταίροι της, Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Φιλελεύθεροι (FDP), όχι απλώς δεν θέλουν την αύξηση των πόρων αλλά απειλούν με έκτακτα συνέδρια και εσωκομματικά δημοψηφίσματα.

«Όχι» της CSU στη διεύρυνση του ESM

«Δεν επιθυμούμε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευθύνης πέραν των 211 δισ. ευρώ, που μας αναλογούν υπογράμμισε ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, στο περιθώριο θεματικού συνεδρίου του κόμματός του στη Νυρεμβέργη. Μια ακόμη κόκκινη γραμμή είναι να μην μεταδοθεί και στη Γερμανία η κρίση, είπε ο συντηρητικός πολιτικός και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτοί που βοηθούν να χρειαστούν οι ίδιοι βοήθεια».

Το μήνυμα του αδελφού κόμματος είναι σαφές. Αλλά και η ίδια η καγκελάριος εκτιμά ότι εάν ο ESM έχει εξ αρχής περισσότερα κεφάλαια, πολλοί ηγέτες της ευρωζώνης θα μπουν στον πειρασμό να χαλαρώσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την σφιχτή πολιτική των περικοπών. Και πρώτος από όλους ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, που ήδη ζητά παράταση, με δεδομένο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του ξεπέρασε το προβλεπόμενο ποσοστό.

Όρους θέτει το SPD για να ψηφίσει το δημοσιονομικό σύμφωνο

Μεγαλύτερη επιτυχία είχε η καγκελάριος Μέρκελ στο ζήτημα του δημοσιονομικού συμφώνου. Η γερμανικής έμπνευσης διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι 25 από τους 27 ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να περάσει τώρα από το γερμανικό κοινοβούλιο και μάλιστα να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων, όπως επισημαίνει σήμερα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Ένα δύσκολο εγχείρημα με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θέτουν όρους στην κυβέρνηση Μέρκελ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα ψηφιστεί το σχετικό πακέτο εάν αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου