Παρασκευή, Μαρτίου 23, 2012

Σύμμαχος των πελαργών η ΔΕΗ !

Από τις 15 Μαρτίου οι πελαργοί άρχισαν να καταφθάνουν στον Εβρο, όμως οι φωλιές τους είναι κατεστραμμένες από τον δύσκολο χειμώνα που πέρασε. Η ΔΕΗ ξεκίνησε να τοποθετεί νέες φωλιές στους στύλους ηλεκτροδότησης, που θα είναι πιο ανθεκτικές σε ακραίες καιρικές συνθήκες...


Δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε η φετινή «επιστροφή στο σπίτι» για πολλά από τα περίπου 2.500 - 3.000 ζευγάρια πελαργών που ζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Από τις 15 Μαρτίου τα πουλιά άρχισαν να καταφθάνουν κατά κύματα από τον Εβρο, αλλά πολλά απ' αυτά βρήκαν τις φωλιές τους βαριά πληγωμένες από τον δύσκολο χειμώνα που προηγήθηκε. Αλλες έχουν φθαρεί, άλλες γέρνουν, κάποιες κρέμονται κυριολεκτικά, έτοιμες να πέσουν από τον στύλο ηλεκτροδότησης.

Οι αρσενικοί πελαργοί ξεκίνησαν το έργο της επισκευής και σε αυτό το έργο έχουν ως σύμμαχο τη ΔΕΗ, η οποία έβαλε και φέτος σε εφαρμογή πρόγραμμα συντήρησης κι αποκατάστασης φθαρμένων φωλιών αλλά και τοποθέτησης νέων σε στύλους ηλεκτροδότησης.

Το πρόγραμμα έχει ευρεία εφαρμογή στην περιοχή της Θράκης, με πρωτοβουλία των κατά τόπους διευθύνσεων της ΔΕΗ, και έχει διττό στόχο, όπως ανέφερε στο «Εθνος» ο διευθυντής της επιχείρησης στον Νομό Ξάνθης, Βασίλης Σαρρής: «Από τη μία βοηθάμε τα πουλιά να εγκατασταθούν και από την άλλη προστατεύουμε το δίκτυο και κατ' επέκταση τους πελάτες μας από πιθανές βλάβες».

Στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με τη συνδρομή και τις συμβουλές τοπικών μελών της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Κέντρου Πληροφόρησης της Λίμνης Βιστωνίδας, περιλαμβάνονται η συντήρηση, η επισκευή και η αντικατάσταση δεκάδων φωλιών στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι πελαργοί δένονται με τις φωλιές τους και κάθε φορά που επιστρέφουν, ψάχνουν να βρουν τις συγκεκριμένες που άφησαν την περασμένη χρονιά», επισημαίνει η Εύα Στετς, μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας στην Ξάνθη, η οποία επί σειρά ετών παρακολουθεί τους πληθυσμούς των μεταναστευτικών πουλιών, καταγράφει τις συνήθειές τους και συμμετέχει σε προγράμματα για την προστασία τους.

Οπως τονίζει πολλές φορές γίνονται σκληρές μάχες μεταξύ δύο πελαργών που διεκδικούν την ίδια φωλιά και συχνά αυτές λήγουν μόνο όταν ξεψυχήσει ο πιο αδύναμος από τους μονομάχους.

Συνήθως φτάνει πρώτος ο αρσενικός, ο οποίος εγκαθίσταται στη φωλιά, την «επισκευάζει» και περιμένει το ταίρι του για να ζευγαρώσει, ενώ κάποιες φορές το ζευγάρι φτάνει μαζί. Η εγκατάσταση σε μια φθαρμένη φωλιά, λέει η ίδια, είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη από την κατασκευή νέας αλλά και πιο επικίνδυνη για τα προστατευόμενα πουλιά, τα οποία πολλές φορές χτυπιούνται από ρεύμα υψηλής τάσης και βρίσκουν τον θάνατο.

Οι τεχνητές φωλιές που τοποθετεί σταδιακά η ΔΕΗ είναι πιο ανθεκτικές σε ακραίες καιρικές συνθήκες. «Αποτελούνται από μια κυκλική βάση πολυουρεθάνης και ένα μεταλλικό πλέγμα περιμετρικά, ύψους 25-30 εκατοστών. Πάνω σε αυτά οι πελαργοί χτίζουν τοποθετώντας τα κλαδιά», είπε ο κ. Σαρρής.

ΠΑΡΚΟ ΠΕΛΑΡΓΩΝ
Δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια

Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται σε ολόκληρη τη Θράκη, ενώ στον Εβρο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια ένα πρότυπο «πάρκο πελαργών», με ευθύνη και έξοδα της ΔΕΗ. Αυτό βρίσκεται σε παρέβριο λιβάδι στο Πραγγί του Διδυμοτείχου και αποτελείται από 20 - 25 «ορφανούς» στύλους (χωρίς καλώδια ηλεκτροδότησης), οι οποίοι φέρουν τεχνητές φωλιές στις κορυφές τους και τοποθετήθηκαν μόνο για να φιλοξενήσουν πελαργούς.

«Ο Εβρος είναι σημείο εισόδου των πουλιών και τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν στόχο να υποστηρίξουν την παρουσία τους εδώ. Εκτός από το πάρκο του Πραγγίου, κάνουμε συχνά παρεμβάσεις στους Πόρους, στη Γεμιστή και σε άλλες περιοχές», είπε στο «Εθνος» ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Βαβίας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου