Πέμπτη, Μαρτίου 22, 2012

Έτσι περνούν την κρίση οι Βρετανοί...

Σημαντικές αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης εισοδήματος επιφέρει ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο στη Βρετανία, τον οποίο παρουσίασε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν.


Η μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη νέα ρύθμιση αφορά στη μείωση του ανώτατου συντελεστή για ετήσια εισοδήματα άνω των 150.000 λιρών από 50% σε 45%, με ισχύ από τον Απρίλιο του 2013. Από την άλλη πλευρά, αυξάνεται -επίσης από του χρόνου- κατά 1.100 λίρες στις 9.205 το αφορολόγητο όριο για όλα τα εισοδήματα. Υπολογίζεται ότι 24 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κερδίσουν περίπου 220 λίρες το χρόνο από την αλλαγή αυτή.

Σε άλλα σημαντικά μέτρα, ο φόρος για τις επιχειρήσεις μειώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 24%, καταργούνται σταδιακά οι φορολογικές διαβαθμίσεις για συνταξιούχους, καταργείται σταδιακά το επίδομα τέκνων όταν ένας γονέας έχει εισόδημα άνω των 50.000 λιρών το χρόνο, ενώ επιβάλλεται τέλος 7% επί της αξίας αγοράς ακινήτων άνω των 2 εκατομμυρίων λιρών.

Ο κ. Όσμπορν προέβλεψε με βάση στοιχεία από το ανεξάρτητο Γραφείο Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας ότι η βρετανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το 2012-13, ρυθμός που σταδιακά θα ανέβει στο 3% το 2015-16. Ο ρυθμός ανάπτυξης για την ευρωζώνη για το 2012 αναθεωρείται δραστικά προς τα κάτω σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο -0,3%. Το βρετανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 76,3% του ΑΕΠ το 2015-16, ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δανείζεται διατηρώντας το έλλειμμα σε υψηλά ποσοστά έως τουλάχιστον το 2014-15. Τα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία παρουσιάζονται διαφοροποιημένα προς το χειρότερο σε σχέση με τις περσινές προβλέψεις της κυβέρνησης, αν και εν πολλοίς στα ίδια επίπεδα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου.

Κατά τον κ. Όσμπορν πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που υποστηρίζει «ανερυθρίαστα» την επιχειρηματικότητα και που ανταμείβει τη δουλειά.

Προϋπολογισμό των εκατομμυριούχων που θα πιέσει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ. Ο κ. Μίλιμπαντ πρόσθεσε ότι γράφηκε το τέλος του συνθήματος «είμαστε όλοι μαζί στην κρίση», ενώ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη μία πλευρά και επευφημίες από την άλλη η προτροπή του προς τα μέλη της κυβέρνησης να σηκώσουν το χέρι αν ωφελούνται προσωπικά από τη χαμηλότερη φορολογία για τα υψηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση Κάμερον περιλαμβάνει πάνω από 20 εκατομμυριούχους, όπως επισημαίνουν σχολιαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου