Δευτέρα, Μαρτίου 26, 2012

SOS για το φοινικόδασος στο Βάι

Ζητείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες αποψίλωσης των δένδρων. Εχει καταστραφεί το σύνολο του φυσικού περιβάλλοντος, καταγγέλλει η WWF...


Να σταματήσουν αμέσως το βαθύ «κούρεμα» των φοινίκων, η εδαφολογική αποψίλωση, το «φρεζάρισμα» και οι άλλες... καταστροφικές παρεμβάσεις στο μοναδικό στην Ευρώπη φοινικόδασος στο Βάι, που έχει χαρακτηριστεί ζωντανό «μουσείο της φύσης» και προστατευόμενη περιοχή Natura, ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φορείς της Κρήτης και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι τοπικοί φορείς ασκούν δριμύτατη κριτική στο αρμόδιο υπουργείο, χαρακτηρίζοντας καταστροφικό το σχέδιο «διάσωσης - προστασίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στην περιοχή, ερήμην μάλιστα της Περιφέρειας Κρήτης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικών ιδρυμάτων και των τοπικών υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης.

«Να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες στο ιστορικό Βάι, γιατί αποδεικνύονται εργασίες καταστροφής και όχι διάσωσης», είναι το μήνυμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που συνεδρίασε πρόσφατα στο Ηράκλειο.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, με βάση τις καταγγελίες των τοπικών φορέων και υπηρεσιών, ζητούν άμεσες ενέργειες από την κεντρική διοίκηση για το όλο ζήτημα.

«Ηδη έχει καταστραφεί το σύνολο σχεδόν του φυσικού περιβάλλοντος στο Βάι», κατήγγειλαν εκπρόσωποι της WWF Ελλάς, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της WWF στη νότια Ελλάδα Καλούστ Παραγκαμιάν κατήγγειλε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αλλά και σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι η οικολογική καταστροφή στο Βάι με την αποψίλωση και το κούρεμα είναι τραγική.

Αρνητικός ήταν στη συνεδρίαση και ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νίκος Καλογερής, που επεσήμανε ότι έπρεπε να έχουν ερωτηθεί και οι τοπικοί επιστημονικοί φορείς, που έχουν αποδείξει ότι αντί για προστασία γίνεται μεγάλη ζημιά στο τοπίο.

Στο Βάι αυτή την περίοδο, όπως έγινε γνωστό, γίνονται εργασίες στο πλαίσιο της μελέτης «Καθαρισμός φοινικοδάσους για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του», ενώ την ίδια ώρα έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η WWF Ελλάς και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Δυστυχώς, οι ανευθυνοϋπεύθυνοι, αντί για μέτρα προστασίας, αποψίλωσαν εντελώς και κατέστρεψαν το Βάι. Πλέον δεν μιλούμε για δάσος στο Βάι αλλά για ένα αποψιλωμένο αγροκήπιο», δήλωσε στο «Εθνος» ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου του Δήμου Ιτάνου Σητείας, Μανόλης Τσαντάκης. Επιπλέον, ο κ. Τσαντάκης είπε ότι για το θέμα είχε προσφύγει ο Σύλλογος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες πριν από την καταστροφή του δάσους.

ΑΥΤΟΨΙΑ ΦΟΡΕΩΝ
Τι διαπίστωσαν οι ειδικοί

Σε αυτοψία που έγινε από ερευνητική ομάδα του προγράμματος των αγροτόπων της WWF Ελλάς με εκπροσώπους και στελέχη υπηρεσιών του Δήμου Σητείας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης διαπιστώθηκε ότι:

Η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και των άλλων δέντρων.
Οι επεμβάσεις, που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν ήδη υλοποιηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής τονίζουν ότι οι εκχερσώσεις, που ξεκίνησαν αργότερα και υλοποιούνται σήμερα, δεν έχουν σχέση με αυτά που είχαν εισηγηθεί.
Οι επεμβάσεις είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα και τις ανάγκες μίας προστατευόμενης περιοχής.
Η WWF Ελλάς ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εκτελούμενες εργασίες εκχέρσωσης, τα εκτεταμένα κλαδέματα και η διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών, που υποβαθμίζουν δραματικά το οικοσύστημα του φοινικοδάσους.

Μανόλης Κοκολάκης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου