Βιώσιμη ανάπτυξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καθαρής ενέργειας στην ΕΕ χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το πρόγραμμα «Ήλιος».
Μιλώντας σε ειδική ημερίδα για την ενέργεια, που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» τις επενδύσεις σε έργα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας ότι στον ενεργειακό τομέα έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε κομβικό σημείο για την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είπε πως καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ δεν μείωσε το έλλειμμά της τόσο πολύ και τόσο γρήγορα.
Ωστόσο, πρόσθεσε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη στο μέλλον για να είναι βιώσιμη πρέπει, όπως είπε, να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις εξαγωγές.
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ υπογράμμισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας, καινοτομία και εξαγωγές και μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την ύφεση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2050.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εξηλεκτρισμό των μεταφορών, μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση των βιοκαυσίμων, ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα. Τελικός στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια, ενώ τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπουν ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φθάσει το 2050 έως και στο 60- 70% σε σχέση με το 2005, η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές στο 85- 100%, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο στο 60- 70%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου