Τρίτη, Μαΐου 22, 2012

Ευρωζώνη η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).


«Η κρίση στην ευρωζώνη παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος πτώσης που αντιμετωπίζει η [οικονομική] προοπτική παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, προσθέτοντας ότι «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, υπάρχουν πάντοτε τρόποι ενίσχυσης των [των μηχανισμών διάσωσης], που θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη παρεμβατικότητα ή ρόλο για την ΕΚΤ».

Προτάθηκε επίσης, ανάμεσα σε άλλα, η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την χρηματοδότηση έργων υποδομής.

«Με μικρή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και περιορισμένο χώρο για ελιγμούς [...] οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η βραχυπρόθεσμη θεραπεία για την ώθηση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκούρια, ασκώντας εμμέσως κριτική στη μονολιθική εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

Στη συνέχεια, η έκθεση προειδοποιεί για τους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους που απειλούν την ευρωζώνη ως απόρροια της βαρύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούνται να πετύχουν οι αδύναμες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου