Τρίτη, Μαΐου 29, 2012

Τι είδε ο τουρίστας στην Αθήνα

Η κρίση και η δυσφήμηση της χώρας μας στο εξωτερικό έχουν πλήξει σημαντικά την «τουριστική βιομηχανία»

Περίπου μία εβδομάδα μετά τις πρώτες ανησυχητικές για την εφετινή χρονιά εκτιμήσεις των παραγόντων του ελληνικού τουρισμού, η εικόνα δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία.....
Στην Ακρόπολη, στην Πλάκα και στα άλλα αξιοθέατα της πρωτεύουσας υπάρχει μεν κόσμος, λιγότερος όμως απ’ ό,τι άλλες χρονιές και κυρίως πιο «κουμπωμένος». Οσοι ήρθαν χαρακτηρίζονται ακόμη και από τους επαγγελματίες του τουρισμού κατά κάποιον τρόπο «θαρραλέοι», καθώς έρχονται σε μια χώρα που δυσφημίστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους από τα δυτικά ΜΜΕ όλη την προηγούμενη περίοδο. Στο «Βήμα της Κυριακής» μιλούν για την Ελλάδα που περίμεναν, για εκείνη που βρήκαν, και καταθέτουν τις απόψεις τους για το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή».

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ»

Είτε κάποιος κατεβαίνει από το κρουαζιερόπλοιο απλά για λίγες ώρες είτε πρόκειται να περάσει μέρες στην Αθήνα, η πρώτη στάση της παραμονής του στην πρωτεύουσα είναι μάλλον προφανής. Ακρόπολη. Την προτιμούν ακόμη και όσοι δεν έρχονται για πρώτη φορά. Οπως ο Χούμπερ, η Ρίτα και η Χάμπι, μια παρέα από το Βέλγιο που παραθερίζει στην πατρίδα μας αυτές τις μέρες. Ερχονται από μια χώρα που έζησε χωρίς κυβέρνηση για πάνω από έναν χρόνο. «Δεν είχε ουσιαστική διαφορά» λένε με μία φωνή. «Ισως να ήταν και καλύτερα». Ο Χούμπερ είναι αυτός που ξέρει καλύτερα την ελληνική κοινωνία. Η αδελφή του είναι παντρεμένη με Ελληνα, επισκέπτεται τη χώρα μας για περισσότερα από 20 χρόνια. «Η Ελλάδα έχει αλλάξει πάρα πολύ. Τις πρώτες φορές που ήρθα εδώ έβλεπες σαφώς χαμηλότερο επίπεδο ζωής από το Βέλγιο και λιγότερη πολυτέλεια, π.χ. τα αυτοκίνητα ήταν παλαιότερα και μικρότερα σε σχέση με το Βέλγιο. Πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλά αυτή τη στιγμή είστε σαν μια οικογένεια που επειδή τελείωσαν τα λεφτά τής φταίνε τα πάντα».

Αξιοθέατο το σπίτι του Ακη

Λίγα μέτρα πιο πάνω μια παρέα τουριστών φωτογραφίζει. Οχι την Ακρόπολη ή τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά ένα σπίτι. Το σπίτι του… Ακη Τσοχατζόπουλου. Μας λένε ότι αγνοούσαν τον ιδιοκτήτη και την ιστορία του, αλλά τους εντυπωσίασε το ίδιο το κτίριο. Οταν μαθαίνουν περί τίνος πρόκειται, κουνούν τα κεφάλια τους. Ακούς τα πάντα, από το ότι το συγκεκριμένο κτίσμα δείχνει την κατάντια της χώρας μας ως το ότι είναι άδικο να πληρώνει ένας ολόκληρος λαός τις επιλογές των πολιτικών του. Η παρέα αποτελείται από τρεις Κολομβιανούς και έναν Ελληνα, όλοι τους εγκατεστημένοι εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ. Ο Βασίλης, ο Ελληνας της παρέας, πιστεύει ότι «η επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε και να είναι μια λύση, αρκεί να τη διαχειρίζονταν άλλοι άνθρωποι και όχι όσοι μάς έφθασαν ως εδώ».

«Περίμενα να συναντήσω απαισιόδοξους ανθρώπους και μεγαλύτερο εκνευρισμό. Αντιθέτως, συνάντησα κόσμο αποφασισμένο και γενικά με διάθεση να μην το βάλει κάτω» λέει ο Στεφάν από τη Γαλλία, μουσικός που βρέθηκε στην Αθήνα για μια συναυλία και αποφάσισε να μείνει κάποιες μέρες παραπάνω. «Οι τιμές, τουλάχιστον στα μέρη κοντά στα αξιοθέατα, είναι σχετικά καλές, σε κάθε περίπτωση καλύτερες από τα πολύ τουριστικά σημεία του Παρισιού ή του Λονδίνου». Πιστεύει ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να μείνει στην ΕΕ και στο ευρώ. «Δεν το στηρίζω σε οικονομικούς λόγους, απλά η ενωμένη Ευρώπη μού αρέσει ως έννοια. Αν βέβαια αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος εδώ θα φτωχύνει, ίσως να ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε εσείς».

«Δεν καταλαβαίνεις την κρίση»

«Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου» λέει ο κ. Ντάμιεν Κλαρκ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ. Αναφέρεται στο θετικό κατά τη γνώμη του παράδειγμα της Αργεντινής, «που μετά τις πρώτες δυσκολίες βρήκε τον δρόμο της. Το θέμα είναι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις». Βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στην Αθήνα μαζί με τη φίλη του Τούι. «Πήγαμε στα νησιά. Περάσαμε κάποιες μέρες στην πρωτεύουσα. Ομολογώ ότι δεν θα είχαμε καταλάβει τις δυσκολίες που περνάει η χώρα απ’ όσα είδαμε εδώ, αν δεν παρακολουθούσαμε τα ΜΜΕ. Ακόμη και οι τιμές ήταν αρκετά υψηλές, σε αρκετά πράγματα πιο ακριβές από τη Νέα Υόρκη».

Η άποψη του κ. Κλαρκ έχει κατά κάποιον τρόπο το κύρος του ειδικού. Οσον αφορά όμως τους συμπατριώτες του που συναντήσαμε, όλοι, είτε είναι καθηγητές είτε τουρίστες χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, στον βαθμό που έχουν άποψη για το θέμα είναι συντριπτικά υπέρ του «εθνικού νομίσματος, που μπορείς να το υποτιμάς και να ρυθμίζεις την οικονομία σου μόνος σου». Μοναδική εξαίρεση η Λόρα και ο Τζέρι, οπαδοί της «ευρωπαϊκής ενοποίησης». Είχαν έρθει και πέρυσι στην Αθήνα, έχουν φίλους εδώ, και σχολιάζουν ότι «ακόμη και σε σύγκριση με μία χρονιά πριν ο κόσμος φαίνεται πιο πιεσμένος και μελαγχολικός».



Αρνητική δημοσιότητα
«Ανύπαρκτη στρατηγική προβολής της χώρας μας»

Τις πρωινές ώρες η εικόνα στους δρόμους γύρω από την Ακρόπολη κάθε άλλο παρά αποκαρδιωτική είναι. Πολλοί ξένοι τουρίστες σταματούν στα μαγαζιά, αγοράζουν αναμνηστικά, τρώνε, ξοδεύουν τέλος πάντων, λιγότερο ή περισσότερο. «Μη σας ξεγελάει αυτό» λέει η κυρία Βίκυ Πετσοπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος με τουριστικά κοντά στην Ακρόπολη. «Μετά το μεσημέρι, όταν φύγει ο κόσμος που κατεβαίνει από τα κρουαζιερόπλοια, η περιοχή αδειάζει». Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, όσοι κατεβαίνουν είναι διστακτικοί και φοβισμένοι. «Μια Αμερικανίδα ρωτούσε επίμονα πού γίνονται οι ταραχές. Είχε στο μυαλό της την εικόνα με τους καπνούς πίσω από την Ακρόπολη, μια εικόνα που προβλήθηκε από το CNN στις 12 Φεβρουαρίου, και από τότε δεν έχει σταματήσει να προβάλλεται, σαν να συμβαίνει κάθε μέρα. Πάνω απ' όλα είναι ζήτημα της ανύπαρκτης στρατηγικής προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, που εξαντλείται σε εκστρατείες τύπου "live your myth in Greece". Και βέβαια η πολιτική ηγεσία εμφανίζεται διαχρονικά αδιάφορη στα αιτήματά μας. Ακόμη και όταν παραπονιόμαστε για απλά θέματα τήρησης των νόμων. Αν ψάξεις τους κάδους σκουπιδιών γύρω από την Ακρόπολη θα βρεις πάμπολλα άδεια πορτοφόλια, τις σπείρες πορτοφολάδων όμως δεν τις ενοχλεί κανείς» λέει η κυρία Πετσοπούλου.
Την εικόνα συμπληρώνουν και δύο άλλοι συνομιλητές μας, ο Ρέι και η Ντόνα Γουίσμαν από την Ινδιάνα των ΗΠΑ. «Ωσπου να έρθουμε εδώ είχαμε ακούσει άπειρες προειδοποιήσεις από γνωστούς και φίλους να μην έρθουμε στην Ελλάδα. Εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την επιλογή μας. Αλλος μπορεί να μην το δει έτσι όμως. Αντιλαμβάνεται την επίσκεψη στην Ελλάδα ως ρίσκο. Οι Αμερικανοί θέλουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους ακόμη και δύο χρόνια πριν. Και όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα τον προδιαθέτει αρνητικά».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου