Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2012

Ζητούν ενιαίο ΦΠΑ 19% και 9% στην εστίαση


Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με άμεση εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και την εστίαση ζήτησαν από το υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.


Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με άμεση εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και την εστίαση ζήτησαν από το υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών δεν αντιμετωπίζεται με αναδρομική και έκτακτη φορολόγηση ούτε με συνεχή χαράτσια που οδηγούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε αναγκαστική στάση πληρωμών». Η ΕΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα 10 προτάσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Προτείνει:

Νομοθέτηση του ορισμού της υπερχρεωμένης μικρομεσαίας επιχείρησης και διακανονισμό όλων των εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών της οφειλών.
Ρύθμιση των οφειλομένων σε πολλές δόσεις, ανεξαρτήτως ποσού και νομικής μορφής εταιρείας, και περίοδο «παγώματος» έξι μηνών, μέχρι τέλος του χρόνου όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Εξορθολογισμό των κυρώσεων και αναθεώρηση των διατάξεων που προβλέπουν αυτόφωρο και φυλάκιση για μικρομεσαίους μικροοφειλέτες Δημοσίου.
Αμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, με καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας, ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και καταβολή ΦΠΑ.
Φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, με 15% επί των κερδών.
ΦΑΠ με αφορολόγητο όριο στα 400.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο με απαλλαγή φόρου για όσα ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα.
Ενοποίηση των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων και κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.
Καθιέρωση επιβολής φόρου στη διαφορά εισοδήματος-δαπανών, ώστε να λειτουργήσει η έκδοση αποδείξεων και να σταματήσει η άδικη φορολόγηση επί ανύπαρκτων τεκμαρτών εισοδημάτων.

Κώστας Αντωνάκος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου