Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 18, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» με δημοσκοπήσεις - έκπληξη, οικονομική ασφυξία και εμφυλιακό κλίμα Με τις κομματικές ισορροπίες εύθραυστες και σε κλίμα «εχθροπραξιών» όλων των «στρατοπέδων» της Κουμουνδούρου, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.



EUROKINISSI

 
 


«Ηφαίστειο» πριν την έκρηξη συνεχίζει να θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που αναμένονται οι ανακοινώσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τις οποίες θα ξεκαθαρίσει αν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κλίμα των ημερών το «στρατόπεδο» Κασσελάκη επιμένει να μιλά για κενό ηγεσίας, νομικό και διοικητικό, στην Κουμουνδούρου.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται το γεγονός πως ο Κασσελάκης, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, ανακάλεσε την εξουσιοδότηση που είχε δώσει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον υπεύθυνο για τα οικονομικά και άλλα θέματα, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται πάντα οι σκέψεις της πλευράς Κασσελάκη για την περίπτωση προσφυγής στη δικαστική οδό.


Κομματικές πηγές, από την πλευρά τους, αναφέρουν πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, ούτε σε διοικητικό επίπεδο ούτε σε νομικό, και πως το «τιμόνι» το κρατούν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Την ίδια στιγμή με αυτά, οι επικριτές του Κασσελάκη επιμένουν, ακόμα και με δημόσιες τοποθετήσεις τους, πως επάνω στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο παραπομπής του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Κουμουνδούρου καθώς «δείχνουν» πως με συγκεκριμένες αναφορές του συνεχίζει να επιτίθεται προς το κόμμα του.
Συνεδρίαση ΠΓ

Με τις κομματικές ισορροπίες να είναι, το λιγότερο, εύθραυστες και σε αυτό το κλίμα, «εχθροπραξιών» όλων των «στρατοπέδων» της Κουμουνδούρου, συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης στις 4 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο, η οποία και θα οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την εσωκομματική κούρσα ανάδειξης νέας ηγεσίας. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να είναι καθοριστική καθώς μπορεί να υπάρξουν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα γύρω από τον «οδικό χάρτη» των εσωκομματικών εξελίξεων.

Θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί μέχρι αυτή την στιγμή; Ο Παύλος Πολάκης επανέφερε την άποψη του για επίσπευση της συνολικής διαδικασίας κατά έναν μήνα νωρίτερα μπροστά στο φάσμα μιας περαιτέρω ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να συζητηθεί ο χαρακτήρας του έκτακτου Συνεδρίου που αποφασίστηκε αλλά και ενδεχομένως να μπει στο τραπέζι και το πλαίσιο το προϋποθέσεων που θα πρέπει να «γεμίζουν» οι υποψήφιοι που θα μπουν στην κούρσα της ηγεσίας.
Προβάδισμα Κασσελάκη

Προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στους πιθανούς αντιπάλους του για την εσωκομματική κούρσα της Κουμουνδούρου κατέγραψε η νέα δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha. Ειδικότερα, στο ερώτημα «με ποιον πρόεδρο πιστεύετε ότι θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την πολιτική και την κοινωνική του επιρροή και να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές» ο Στέφανος Κασσελάκης με 31% επιλέχθηκε μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος. Κατόπιν, ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 9%, ο Νίκος Παππάς με 7%, ο Παύλος Πολάκης με 6%, η Όλγα Γεροβασίλη με 4%. Μόλις το 1% των προτιμήσεων συγκεντρώνουν έκαστος/-η ο Νίκος Φαραντούρης, ο Κώστας Αρβανίτης, η Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ωστόσο, «κανένας» απάντησε αυθόρμητα το 7% και δεν τοποθετήθηκε επί του ερωτήματος το 17%.


Στο σύνολο των ψηφοφόρων, ωστόσο, στο ίδιο ερώτημα η μέτρηση κατέγραψε: Αλέξης Τσίπρας 11%, Στέφανος Κασσελάκης 10%, Σωκράτης Φάμελλος 6%, Παύλος Πολάκης 6%, Νίκος Παππάς 1%, Όλγα Γεροβασίλη 1%, Νίκος Φαραντούρης 1%, Κώστας Αρβανίτης 1%, Απόστολος Γκλέτσος 1%. Άλλο υποψήφιο επέλεξε το 2%, «κανέναν» απάντησε το 29% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 31%.

Στο ερώτημα, πάντως, αν είναι σωστή η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, το 49% του συνόλου των ψηφοφόρων την θεωρεί σωστή, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με το 45% να την θεωρεί σωστή και το 45% να την θεωρεί λανθασμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου