Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2012

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΣ Κύκλωμα με πλαστές εγγυητικές επιστολές


Το σκάνδαλο στο υπουργείο Ανάπτυξης αφορά την παράνομη δράση υπαλλήλων οι οποίοι ενέκριναν τις προτάσεις για κοινοτικές επιδοτήσεις και δρούσαν χωρίς έλεγχο, καθώς διαπιστώθηκε ότι γίνονταν δεκτά έγγραφα και δικαιολογητικά αμφίβολης γνησιότητας.


Στο μικροσκόπιο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έχουν τεθεί εγγυητικές επιστολές ύψους 5 δισ. ευρώ, μετά την ανακάλυψη που προήλθε από έρευνα στο υπουργείο Ανάπτυξης, ότι τρεις εγγυητικές που αφορούσαν ποσό 20 εκ. ευρώ ήταν πλαστές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, πρόκειται για σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα μηνών, σχετικά με τις παράνομες συναλλαγές υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης στη διαδικασία επιδοτήσεων τουριστικών μονάδων.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι υποψήφιοι επενδυτές μαζί με την αίτηση για χρηματοδότηση που καταθέτουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, παραδίδουν και εγγυητικές επιστολές από τράπεζες που αντιστοιχούν σε ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής επένδυσης (μέχρι και 50%), οι οποίες επιστρέφονται με το πέρας του έργου. Μέχρι στιγμής ανακαλύφθηκαν τρεις πλαστές επιστολές, ενώ το έργο ελέγχου όλων των εγγυητικών θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Το πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, θα παραδοθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Οι επιδοτήσεις
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το σκάνδαλο στο υπουργείο Ανάπτυξης αφορά την παράνομη δράση υπαλλήλων, οι οποίοι ενέκριναν τις προτάσεις για κοινοτικές επιδοτήσεις και δρούσαν χωρίς έλεγχο, καθώς διαπιστώθηκε ότι γίνονταν δεκτά έγγραφα και δικαιολογητικά αμφίβολης γνησιότητας.

Παράλληλα, ελέγχεται το γεγονός ότι κάποιες προτάσεις προωθούνταν από τους υπαλλήλους με ταχύτατες διαδικασίες και «ξεπερνούσαν» άλλες οι οποίες είχαν σειρά προτεραιότητας, υποκρύπτοντας παράνομες συναλλαγές μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών και των υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αφορμή για την έρευνα που διεξάγει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιτζής, αποτέλεσε η σύλληψη, στις αρχές Μαρτίου, δύο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, τη στιγμή που έπαιρναν μίζα ύψους 120.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στην Αργολίδα, Αρη Μάρκου, με σκοπό να του δώσουν τα 10 εκ. ευρώ που αφορούσαν την εγκεκριμένη επιχορήγησή του. Δύο μήνες αργότερα, συνελήφθησαν άλλοι δύο υπάλληλοι που έπαιρναν μίζα 10.000 ευρώ από ξενοδόχο του Ηρακλείου.

Μετά τη σύλληψη των επίορκων υπαλλήλων, ξεκίνησε την έρευνα στο υπουργείο Ανάπτυξης, το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, όπου εξέτασε εκατοντάδες φακέλους επιδοτήσεων.

Σε τρεις περιπτώσεις διαπιστώθηκαν οι τρεις πλαστές εγγυητικές επιστολές, οι οποίες προέρχονταν από την ίδια τράπεζα, αλλά προφανώς δεν ελέγχθηκαν από τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Οι εγγυητικές επιστολές φέρεται να πλαστογραφήθηκαν από τους υποψήφιους επενδυτές εν αγνοία της τράπεζας, αν και οι επιθεωρητές διερευνούν κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου