Πέμπτη, Ιουλίου 26, 2012

Νοβότνι: Ενδεχόμενο παραχώρησης τραπεζικής άδειας σε ESM, με βλέμμα στην Ισπανία

Την άποψη ότι υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ της παραχώρησης τραπεζικής άδειας στον ESM, τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρώπης,
έγειρε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναζωπυρώνοντας το ενδεχόμενο ενίσχυσης της δύναμης πυρός που χρειάζονται τα ευρωπαϊκά ταμεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πλήρους διάσωσης της Ισπανίας.

«Νομίζω ότι υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ αυτής [της παραχώρησης]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νοβότνι, ο οποίος ταυτόχρονα διατελεί κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, προσθέτοντας ωστόσο πως αντιλαμβάνεται αυτό το ζήτημα ως μία «εξελισσόμενη συζήτηση».

Η παραχώρηση τραπεζικής άδειας στον ESM θα του προσέδιδε τη δυνατότητα να δανείζεται κεφάλαια από την ΕΚΤ, κατευνάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες για την περιορισμένη δανειοδοτική δυνατότητα του μηχανισμού, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπερβαίνει τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Το όριο αυτό θα καθιστούσε τον ESM ανίσχυρο να επέμβει αποτελεσματικά σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη διάσωσης της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει εκτιμήσει ότι η παραχώρηση τραπεζικής άδειας στον ESM ισοδυναμεί με χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ, ενδεχόμενο που απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΚΤ έχει ήδη λειτουργήσει σε μία γκρίζα ζώνη όσον αφορά τη χρηματοδότηση κρατών. Το πλέον αμφιλεγόμενο παράδειγμα ήταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που τηρεί. Οι επίμαχες επενδύσεις σε κρατικό χρέος μελών της ευρωζώνης έγιναν στη δευτερογενή αγορά, με σκοπό να μειωθεί το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει «παγώσει» κατά τις τελευταίες 17 περίπου εβδομάδες.

Επιπλέον, άλλοι δημόσιοι θεσμοί της ενωμένης Ευρώπης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στα «σεντούκια» δανεισμού της ΕΚΤ. Παρά ταύτα, ο κ. Νοβότνι αποσαφήνισε πως δεν έχει επίγνωση «συγκεκριμένων συζητήσεων εντός της ΕΚΤ» για το ζήτημα του ESM.

Ποιότητα όχι ταχύτητα

Στρέφοντας το βλέμμα του στο ζήτημα υλοποίησης ενός κοινού επόπτη για το Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο αυστριακός αξιωματούχος τάχθηκε στο πλευρό του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να μην βιαστούν στο σχεδιασμό του εποπτικού μηχανισμού.

«Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Νοβότνι, συμπληρώνοντας ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι να χτίσουμε ένα σύστημα σταθερό και υψηλής ποιότητας».

Τέλος, ο κ. Νοβότνι επανέλαβε την πεποίθησή του πως εάν η ΕΚΤ αναλάβει το ρόλο του ενιαίου επόπτη, θα πρέπει να συμπληρώσει παρά να ακυρώσει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, καθώς «μονάχα αυτές έχουν το προσωπικό, την τοπική γνώση, την απ’ ευθείας πρόσβαση». Ταυτόχρονα όμως, η ΕΚΤ θα πρέπει να «έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

»Είναι δυνατό να έχεις εποπτεία από τη Φρανκφούρτη, αλλά πρέπει να δουλεύεις με τους τοπικούς επόπτες», κατέληξε ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου