Επιλεκτικές είναι οι απαντήσεις που δίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος σχετικά με το έργο «φάντασμα» της ΔΕΗ στη Ρόδο που έφερε το newpost.gr στη δημοσιότητα. Το έργο αφορούσε στην κατασκευή και εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής θερμο-ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο.
Το εν λόγω έργο ανετέθη τον Ιούλιο του 2009 και επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2012. Όμως εγκληματικά λάθη (;) και αμέλειες της ΔΕΗ και κυρίως της Νομικής Υπηρεσίας οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές φιάσκο και σήμερα η ΔΕΗ έχει καταβάλλει στον ανάδοχο πάνω από 70 εκατ. ευρώ, χωρις να έχει ακόμη εξασφαλίσει ούτε καν κατάλληλο οικόπεδο για την ανέγερση του θερμο- ηλεκτρικού σταθμού και των βοηθητικών εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ βάζει «ταφόπλακα» στους απίστευτους σχεδιασμούς της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.
Μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του newpost.gr για το εν λόγω σκάνδαλο, το ζήτημα έφτασε στη Βουλή όπου με σχετική ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να μάθουν μεταξύ άλλων για ποιους λόγους δεν διαφυλάχθηκε το δημόσιο συμφέρον αφού προκύπτει μεγάλη οικονομική ζημία αφενός για την Επιχείρηση και αφετέρου για τα δημόσια οικονομικά και τους πολίτες. Παρόλο που από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου η υπόθεση βρέθηκε στο στόχαστρο του Εισαγγελέα της Ρόδου, ο υπουργός ΠΕΚΑ αποφεύγει να εξηγήσει τι στα αλήθεια έχει συμβεί και ποιος ευθύνεται για την υπερτιμολογημένη ανάθεση ενός έργου για το οποίο η ΔΕΗ δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει ούτε καν το οικόπεδο, καθώς επίσης και για την κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με σκανδαλώδεις τροποποιήσεις της σύμβασης.
Τι απαντά στους βουλευτές ο υπουργός ΠΕΚΑ
Από τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο κ. Λιβιεράτος προς απάντηση των ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει πως η Επιχείρηση όχι μόνο συνομολόγησε αλλαγές στην αρχική σύμβαση του έργου, αλλά οι αλλαγές αυτές ήταν ουσιώδεις και την οδήγησαν στην καταβολή περίπου 62,85 εκατ. ευρώ που δεν θα είχαν καταβληθεί αν δεν είχαν γίνει οι «σκανδαλώδεις» αυτές τροποποιήσεις!
Επίσης αποκρύπτει τις καταγγελίες μελών του ΔΣ περί υπερτιμολογημένες κατά 50% ανάθεσης και για την ύπαρξη συμπληρώματος στη διακήρυξη του έργου, βάσει του οποίου απαλείφεται η υποχρέωση διάθεσης εφεδρείας ισχύος 10% με αποτέλεσμα την φωτογραφική και αδικαιολόγητη εύνοια των φθηνών τετράχρονων μηχανών χαμηλής απόδοσης που τελικά επικράτησαν στον διαγωνισμό και πληρώθηκαν με τίμημα κατά 50% αυξημένο σε σχέση με αυτό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του έργου για δίχρονες μηχανές υψηλής απόδοσης!
Σχετικά με την ερώτηση των βουλευτών για το αν η αρχική σύμβαση προέβλεπε ότι σε περίπτωση καθυστέρησης ή και αδυναμίας της ΔΕΗ να εξασφαλίσει της απαραίτητες άδειες για οποιοδήποτε λόγο η ζημιά της ΔΕΗ θα περιοριζόταν στην καταβολή στον ανάδοχο του κόστους των μελετών και τίποτε άλλον πέραν αυτού, η ΔΕΗ αποφεύγει να απαντήσει αναφέροντας απλώς κάποιες αλλαγές που έγιναν στην αρχική σύμβαση, αποκρύπτοντας ότι οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε καταβολή στον ανάδοχο 62,85 εκατ. ευρώ που δεν θα είχαν καταβληθεί αν δεν είχαν γίνει οι «σκανδαλώδεις» τροποποιήσεις.
Όσον αφορά στο ερώτημα των βουλευτών που «καίει» για το αν «αληθεύει ότι η ΔΕΗ καταχωρεί παραπλανητικώς τις ζημιές που προκάλεσε με τις σκανδαλώδεις πράξεις και παραλήψεις της στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) και διεκδικεί αποζημίωση από το κράτος» η απάντηση της ΔΕΗ είναι αρνητική.
«Η ΔΕΗ δεν καταχωρεί ούτε παραπλανητικά ούτε αυθαίρετα ποσά στον ειδικό λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Οι καταχωρήσεις είναι πάντα δικαιολογημένες, προβλέπονται στη νομοθεσία και ελέγχονται από τη ΡΑΕ και τους Ορκωτές λογιστές. Δεν υφίστανται τέτοιου είδους καταχωρήσεις που να αφορούν στο έργο της Νότιας Ρόδου» αναφέρει η ΔΕΗ στην απάντησή της.
Όμως όπως προκύπτει από την περίληψη του έργου που εισηγήθηκε προς έγκριση το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης: «Λόγω του γεγονότος ότι οι απαιτήσεις του Αναδόχου έχουν προκύψει σαν συνέπεια της μεγάλης καθυστέρησης για τη μεταβίβαση του οικοπέδου που ήταν αναγκαίο για τη δημιουργία του νέου ΑΗΣ Νότιας Ρόδου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η σχετική δαπάνη πρέπει να αναζητηθεί και περιληφθεί, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις στις επενδυτικές δαπάνες για τις οποίες θα αναζητηθούν αποζημιώσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας των υπηρεσιών Κοινής Ωφελειας (ΥΚΩ) μέσω της μεθοδολογίας που θα καταρτιστεί για τα έτη από 2012 και εφεξής».
Μετά τα παραπάνω, παραμένουν τα ερωτήματα για τη δυνατότητα της νομικής υπηρεσίας της Επιχείρησης, η οποία δε φάνηκε σε κανένα σημείο των διαδικασιών πρόθυμη ή ικανή να προστατεύσει τα έννομα συμφέροντα της ΔΕΗ, αποτρέποντας την αλόγιστη και άσκοπη οικονομική «αιμοραγία» της.
Και εξακολουθούμε να ρωτάμε. Γιατί ο κ. Αργύρης Οικονόμου δεν προστάτεψε την Επιχείρηση και κατ' επέκταση τους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται πληρώσουν για ακόμη μία φορά, αυξημένους λογαριασμούς, ως όφειλε να πράξει;
Να σημειωθεί ότι το newpost.gr έχει στην κατοχή του όλα τα σχετικά έγγραφα και όπως εξάλλου έχουμε ξαναγράψει οι δημοσιογράφοι θα καταθέσουν για την υπόθεση αυτή, αφού τους ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου