
με τον οποίο είχε συμβεί με το ελληνικό δημοσιονομικό αδιέξοδο κάνει λόγο, σε άρθρο του στην International Herald Tribune, ο αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Για ένα διάστημα, σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση είχε «ελληνοποιηθεί» πλήρως, σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν, αναφερόμενος σε εκτιμήσεις για χώρες και οικονομίες οι οποίες «θα μετατρέπονταν σε μια δεύτερη Ελλάδα», γεγονός το οποίο, κατά τον ίδιο, ζημίωσε ιδιαίτερα τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης σε διεθνές επίπεδο.
Ο αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι ακόμη και το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν μόνον κατά ένα μέρος πρόβλημα υψηλών ελλειμμάτων, όπως μονομερώς αντιμετωπίστηκε, ενώ αντίστοιχη τύχη επιφυλάσσεται και στην αμερικανική πόλη Ντιτρόιτ, η οποία προ ημερών ανακοίνωσε αδυναμία εξόφλησης των χρεών της και αναζητεί νομική φόρμουλα για να κηρύξει χρεοκοπία.
Ο κ. Κρούγκμαν υπογραμμίζει ότι «προφανώς το Ντιτρόιτ είχε μια εξαιρετικά κακή και ανεύθυνη διακυβέρνηση, ωστόσο σε γενικές γραμμές η πόλη έπεσε θύμα των δυνάμεων της αγοράς, χωρίς μάλιστα να φέρει ευθύνη».
Το βασικό, σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος, «είναι η συζήτηση να μην αποπροσανατολιστεί, όπως με την περίπτωση της Ελλάδας. Πολλοί εκεί έξω θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι η ιστορία του Ντιτρόιτ είναι μια περίπτωση δημοσιονομικής ανευθυνότητας και αδηφάγων δημοσίων υπαλλήλων. Αντιθέτως, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια τυπική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται από καιρού εις καιρόν όταν έχουμε να κάνουμε με μια οικονομία η οποία αλλάζει αέναα».
Πηγή : naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου