Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2013

Το ραντεβού 200.000 φορολογουμένων με την Εφορία

“Μπλόκο” σε 200.000 φορολογικές δηλώσεις βάζει το taxisnet, βάσει ειδικών κριτηρίων προκειμένου να ελέγξει εάν οι δαπάνες που έχουν δηλώσει είναι πραγματικές ή πλασματικές. Έτσι, με την υποβολή της ηλεκτρονικής φόρμας, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ειδοποιούνται να...
περάσουν από την Εφορία, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στις 200.000 δηλώσεις περιλαμβάνονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οι κωδικοί που ελέγχονται αφορούν σε παρακρατηθέντες φόρους από μισθούς, συντάξεις και δελτία παροχής υπηρεσιών, μεγάλα ποσά για αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών, “φουσκωμένες” ιατρικές δαπάνες, υψηλούς τόκους στεγαστικών δανείων σε σύγκριση με τα στοιχεία των τραπεζών, μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες, σύγκριση των στοιχείων του ακινήτου που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε σχέση με εκείνα της εφορίας, εισοδήματα από ενοίκια σε σχέση με εκείνα που δηλώνουν οι ενοικιαστές, εισοδήματα που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, όπως τόκοι, μερίσματα, αμοιβές ΔΣ, εφάπαξ, αλλά υπολογίζονται στην εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων.


Ήδη, στις πρώτες ημέρες εφαρμογής της λειτουργίας, κλήθηκαν στις εφορίες 4.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 600 βρέθηκαν να έχουν παραλείψει εισοδήματα και τους βεβαιώθηκε πρόσθετος φόρος 100.000 ευρώ.

Πάντως, ακόμη και εκείνοι που θα κληθούν στις Εφορίες για να προσκομίσουν τα παραστατικά δεν είναι βέβαιο ότι θα ελεγχθούν.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στις αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τις προσκομίσουν σε κλειστό φάκελο, αλλά οι υπάλληλοι των ΔΟΥ θα ανοίξουν, θα μετρήσουν και θα αθροίσουν δειγματοληπτικά μόνο κάποιους ποσοστό από τους φακέλους.

Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά πάνω από 4.200.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 5.650.000.

ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου