Τετάρτη, Απριλίου 09, 2014

«Η Ελλάδα παραμένει το πείραμα της Ευρώπης»...


Οι νεόπτωχοι, η χαμένη γενιά και το success story στο μικροσκόπιο του BBC...
Το πέρασμα της Ελλάδας από την ύφεση στις σημερινές συνθήκες, μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν, επιχειρεί να περιγράψει το βρετανικό δίκτυο BBC, με ένα σύντομο άρθρο που ...

δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του.

Το BBC υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραμένει το οικονομικό πείραμα της Ευρώπης, ωστόσο, δεν παραβλέπει, πως μετά τον κυκεώνα της βαθιάς κρίσης πλέον η χώρα μας έχει τους υποστηρικτές της.

«Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο. Αυτό δεν έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο. «Βάσει της συνθήκης στην οποία στηρίχτηκε η ίδρυση της Ευρωζώνης, οι χώρες ήταν προστατευμένες από το να πρέπει να αναλάβουν η μία χρέος της άλλης», εξηγεί. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας οι κανόνες δεν ίσχυσαν συμπεραίνει το BBC και περιγράφει τα μέτρα που χρειάστηκε να λάβει η Ελλάδα μαζί με όλες τις επιπτώσεις που υπέστησαν οι πολίτες.

«Και φτάνουμε στην τρέχουσα εβδομάδα. Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί πανελλαδική απεργία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, την 36η από το 2010. Την Παρασκευή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφτεί την Αθήνα. Μας είπαν ότι αυτή η φορά διαφέρει. Η ανταγωνιστικότητα έχει ενισχυθεί. Το έλλειμμα έχει συρρικνωθεί. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Οι αγορές στράφηκαν αμέσως στις ελληνικές τράπεζες. Ίσως το τρέχον έτος να φέρει ανάπτυξη 0,6%».

Το ΒΒC, επισημαίνει, ωστόσο, τα μελανά σημεία της ελληνικής κατάστασης. «Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν ωσάν η κρίση να είναι πλέον παρελθόν, διαδοχικές μελέτες λένε μία διαφορετική ιστορία. Πρόσφατη έρευνα της Caritas δείχνει ότι ο κοινωνικός ιστός είναι σε οριακό σημείο και πώς σημειώνεται ολοένα αυξανόμενη ανισότητα και δημιουργία μιας ολόκληρης νέας ομάδας φτωχών. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι το 44% των Ελλήνων διέθετε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας το 2013», υπογραμμίζει το BBC.

«Το ελληνικό πείραμα είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία. Δεν πρέπει να παραγνωριστούν ή να υποβαθμιστούν τα βελτιωμένα στατιστικά στοιχεία, το ίδιο όμως ισχύει για τους νεόπτωχους, τη χαμένη γενιά, τους χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τον Καναδά, στοιχεία που στο σύνολό τους εντάσσονται στην ελληνική ιστορία των τελευταίων χρόνων», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου