Παρασκευή, Αυγούστου 22, 2014

Γάζα: Παιδιά και έφηβοι πάνω από το 1/4 των νεκρών


Μαζικές επιδρομές του Ισραήλ

2.069 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 8 Ιουλίου


Το Ισραήλ κατάφερε βαρύ πλήγμα στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας τρεις διοικητές του στρατιωτικού της...σκέλους, μετά την απόπειρα το βράδυ της Τρίτης να εξοντώσει τον αρχηγό των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ Μοχάμεντ Ντέιφ. Ακόμη τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής σε νεκροταφείο, όπου έθαβαν συγγενείς τους. Ετσι αυξάνει σε 19 ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών. Περισσότερο από το 1/4 των 2.069 νεκρών από τις 8 Ιουλίου είναι παιδιά και οι έφηβοι.

Οι τρεις διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ σκοτώθηκαν στη Ράφα σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, 36 ώρες μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Δύο από αυτούς, οι Ραέντ Άταρ και Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, περιλαμβάνονταν στα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Εμπλέκονταν σε διάφορες επιθέσεις και σε δύο γεγονότα που σημάδεψαν τους Ισραηλινούς: την απαγωγή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2006 και τον θάνατο τριών στρατιωτών στη Ράφα την 1η Αυγούστου.

Στην επιδρομή εναντίον των διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι στη Ράφα, την πόλη που συνορεύει με την Αίγυπτο και η οποία είναι μια από τις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Η επιδρομή δεν άφησε μέσα και κοντά στο κτίριο όπου βρίσκονταν τα θύματα παρά έναν κρατήρα και ερείπια.

Παράλληλα στην πόλη της Γάζας ακόμη τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής σε νεκροταφείο, όπου οι τέσσερις άνδρες έθαβαν συγγενείς τους που είχε σκοτωθεί το πρωί. Τα νέα αυτά θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 19 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους σήμερα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 2.069 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιουλίου είναι παιδιά και οι έφηβοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, "μαχητές αποτέλεσαν στόχο επίθεσης σε νεκροταφείο στο κέντρο της Γάζας την ώρα που επιχειρούσαν να ρίξουν ρουκέτες, στο ίδιο μέρος απ' όπου είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες χθες".

Την ίδια ώρα ο Ασράφ αλ-Κούντρα, ο εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών στη Γάζα ανακοίνωσε ότι διασώστες ανέσυραν από τα ερείπια τη σορό της τρίχρονης Σάρας, μιας από τις κόρες του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ενώ συνέχιζαν τις έρευνες μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του το βράδυ της Τρίτης, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν επίσης η 27χρονη γυναίκα του Ουϊντάντ και το επτά μηνών αγοράκι τους Άλι. Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ δεν επλήγη.

Από τους τρεις διοικητές της Χαμάς, οι Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα και Ραέντ αλ-Άταρ ανήκαν στην ανώτατη διοίκηση των Ταξιαρχιών, σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή.

Ο 41 ετών Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα ήταν στόχος. Ήταν ο διοικητής των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ως εκ τούτου αποτελούσε πρωταρχικό στόχο του ισραηλινού στρατού που πραγματοποίησε σφοδρές μάχες στο νότο του παλαιστινιακού θύλακα και στα περίχωρα της Ράφας μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών του που δέχθηκαν επίθεση παλαιστινίων μαχητών στη διάρκεια επιχείρησης καταστροφής σηράγγων την 1η Αυγούστου.


Ο στρατός αρχικά φοβόταν ότι ένας από τους στρατιώτες, ο Χαντάρ Γκόλντιν, είχε απαχθεί. Αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Οι Παλαιστίνιοι φέρεται να κρατούν μέρος της σορού του.

Ο 40χρονος Ραέντ αλ-Άταρ καταδιωκόταν διότι είχε σχεδιάσει και διευθύνει την επιχείρηση απαγωγής στις 25 Ιουνίου του 2006 του Γκιλάντ Σαλίτ.

Η απαγωγή αυτή οδήγησε το Ισραήλ να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που διήρκησαν πέντε μήνες. Ο στρατιώτης, για την τύχη του οποίου υπήρχε μεγάλη αγωνία στο Ισραήλ, απελευθερώθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 2011, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση χιλίων παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Ο Μοχάμεντ Μπάρχουμ, 45 ετών, φαίνεται να ήταν στόχος λιγότερο σημαντικός.

Το Ισραήλ "θα πληρώσει το τίμημα"

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέφυγε χθες βράδυ να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ που αποτελούσε το στόχο εκκαθαριστικής επιχείρησης ξέφυγε για έκτη φορά από μια απόπειρα δολοφονίας του. Ωστόσο δήλωσε: "Τα ηγετικά στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι νόμιμοι στόχοι".

"Η δολοφονία των διοικητών των Εζεντίν αλ-Κάσαμ αποτελεί τεράστιο έγκλημα που δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας ούτε θα αποδυναμώσει την αντίστασή μας. Για τη δολοφονία αυτή όμως το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακα επιχείρηση στις 8 Ιουλίου για να τερματίσει τη ρίψη ρουκετών και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες. Οι εχθροπραξίες επαναλήφθηκαν το βράδυ της Τρίτης ύστερα από εννέα ημέρες εκεχειρίας και την αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Κάιρο.

Δύο αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν ομάδες ανθρώπων στους δρόμους της Μπέιτ Λαχίγια (στο βόρειο τμήμα του εδάφους) και της πόλης της Γάζας νωρίτερα σήμερα, σκοτώνοντας επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της συμμάχου της, του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρίψη δεκάδων ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός καταμέτρησε 17 ρίψεις ρουκετών, οι οποίες δεν προκάλεσαν θύματα. Μια από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα.

Οι ρουκέτες αυτές δεν ερρίφθησαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, παρά την χθεσινή προειδοποίηση των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί. Οι Ταξιαρχίες είχαν προειδοποιήσει τις ξένες αεροπορικές εταιρίες να μην προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα είναι αποτελέσει εκ νέου στόχο.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ ανέλαβαν την ευθύνη σήμερα για τη ρίψη ρουκέτας προς το Μπεν Γκουριόν. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός το διέψευσε. Όλες οι πτήσεις, αναχώρησης και άφιξης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις αρχές του αερολιμένα.

Μεταξύ της πιθανής δίψας της Χαμάς για εκδίκηση και της άρνησης του Ισραήλ να διαπραγματευτεί "κάτω από τις βόμβες," οι άκαρπες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο δεν επέτρεψαν καμιά ένδειξη επανάληψής τους σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις "θάφτηκαν" με τη σορό του γιου του Μοχάμεντ Ντέιφ, δήλωσαν οι Ταξιαρχίες αλ-Κάσαμ.

"Αν η Χαμάς πυροβολεί, θα απαντούμε με περισσότερη σφοδρότητα, και αν δεν καταλαβαίνουν σήμερα, θα καταλάβουν αύριο, και αν όχι αύριο, θα είναι μεθαύριο", απάντησε ο Νετανιάχου.

Σε δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλεί ωστόσο Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις συνομιλίες.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς άρχισε επίσκεψη στη Ντόχα για να συναντήσει τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Τάμιμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι και τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ.

Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι η οργάνωση απήγαγε τους τρεις εφήβους

Στην Κωνσταντινούπολη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι μέλη της οργάνωσης απήγαγαν τους τρεις ισραηλινούς εφήβους, ο θάνατος των οποίων τον Ιούνιο προκάλεσε κύμα βίας και οδήγησε στον πόλεμο που συνεχίζεται στη Γάζα, σε μια πρώτη αναγνώριση της εμπλοκής του ισλαμιστικού κινήματος στην υπόθεση.

Μιλώντας σε συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Λογίων χθες, ο Σάλεχ αλ-Αρούρι από τη Δυτική Όχθη που ζει εξόριστος στην Τουρκία, φάνηκε να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς ήταν πίσω από την απαγωγή των εφήβων.

"Υπήρχαν πολλές εικασίες για την επιχείρηση αυτή, κάποιοι είπαν ότι ήταν συνωμοσία", δήλωσε ο αλ-Αρούρι, σύμφωνα με ηχογραφημένο απόσπασμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τους διοργανωτές. "Η λαϊκή βούληση ασκείται στην κατεχόμενη γη μας και κορυφώθηκε με την ηρωική πράξη των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ να φυλακίσουν τους τρεις έποικους στη Χεβρώνα".

Αξιωματούχοι της Χαμάς αρνούνταν μέχρι σήμερα να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν οποιαδήποτε εμπλοκή.

με πληροφορίες ΑΠΕ

6 3 0


Αποστολή με EmailΕκτύπωση σελίδας
Διαβάστε επίσηςΣτην κατηγορίαΔιεθνήΜε λέξεις-κλειδιάΠαλαιστίνηΙσραήλΠαλαιστινιακά ΕδάφηΠολεμικές επιχειρήσειςΛωρίδα της ΓάζαςΤελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία ΔιεθνήΔεκάδες αγνοούμενοι από τις κατολισθήσεις στη ΧιροσίμαΟι ΗΠΑ φοβούνται τους τζιχαντιστές περισσότερο από την Αλ ΚάινταΒερολίνο: Ξανά στη δίνη των αποτυχιών στο ΙράκΓάζα: Παιδιά και έφηβοι πάνω από το 1/4 των νεκρώνΠειραματικά φάρμακα και εμβόλια για τον ΈμπολαΆλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης«Ξέρω το δολοφόνο, αλλά φοβάμαι να τον πω»Οι Ουκρανοί ελέγχουν τη βοήθεια και οι Ρώσοι τα McDonald'sΕνας είναι ο Ερντογάν και προφήτης του ο ΑχμέτΞέχασαν τους ενδοιασμούς για αποστολή όπλων μετά τον αποκεφαλισμό«Θα ανοίξουν οι πύλες της Κολάσεως»Δεκάδες οι νεκροί άμαχοι από τις συγκρούσεις στο ΝτονέτσκΦονικές κατολισθήσεις από βροχοπτώσεις στη ΧιροσίμαΑρνήθηκαν να πολεμήσουν την Μπόκο Χαράμ αν δεν εξοπλιστούν καλύτεραΧειροποίητα 4x4, φτιαγμένα στη ΜαδαγασκάρηΝέο υλικό αλλάζει χρώμα, ανάλογα με τη θερμοκρασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου