Παρασκευή, Αυγούστου 01, 2014

ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ


Σημαντικές εξελίξεις για τον Σεπτέμβριο προέβλεψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, περιλαμβάνοντας σε αυτές και τα εθνικά μας θέματα. Μιλώντας χθες σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε να μην υπάρξουν εξελίξεις στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Πρόκειται για την πρώτη υποχωρητική δήλωση που έχει γίνει από Έλληνα αξιωματούχο και αφορά στα δύο βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, το κυπριακό και το σκοπιανό, για τα οποία υπάρχει μια κινητικότητα αυτό το διάστημα. Ήδη την τρέχουσα εβδομάδα βρέθηκαν στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και μεσολαβητής του ΟΗΕ για το σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς.

Μπορεί επισήμως να μην έγινε γνωστό κάτι ενδιαφέρον για τα δύο κορυφαία εθνικά μας θέματα, αλλά οι επισκέψεις μόνο εθιμοτυπικές δεν ήταν. Το κυπριακό έχει εισέλθει σε μια λεπτή φάση, καθώς οι αμερικανοί οι οποίοι αναμίχθηκαν ενεργά στο θέμα πιέζουν να βρεθεί λύση, ενώ από την άλλη Άγκυρα και τουρκοκύπριοι υπονομεύουν κάθε πρωτοβουλία που προωθεί μια μη τουρκική λύση στο κυπριακό.

Από την άλλη στο σκοπιανό το τελευταίο διάστημα έχει αναμιχθεί η Μέρκελ, η οποία έχει εκφράσει την επιθυμίας της να βρεθεί λύση. Την ανάμιξη της γερμανίδας καγκελαρίου μνημόνευσε και ο κ. Νίμιτς, λέγοντας ότι τώρα δεν είναι δύο οι πλευρές που ενδιαφέρονται για λύση στο πρόβλημα αλλά τρεις, με τη Γερμανία να είναι η τρίτη.

Σε ότι αφορά στο κυπριακό η όποια υποχώρηση ή οι όποιες υποχωρήσεις στο σχέδιο επίλυσης, είναι πρωτίστως θέμα της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά έχει σημασία ότι θα συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση, θα κρυφτεί πίσω από τη γνωστή φράση «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει».

Στο σκοπιανό, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ, η όποια υποχώρηση θα γίνει από την ελληνική κυβέρνηση. Και προφανώς δεν θεωρείται υποχώρηση η σύνθετη ονομασία, καθώς αυτή έχει γίνει ήδη αποδεκτή, ως γεωγραφικός προσδιορισμός και η ονομασία θα είναι μια έναντι όλων, καθώς η Ελλάδα έχει απορρίψει τη διπλή ονομασία.

Προβληματίζει η φράση του κ. Βενιζέλου, η οποία μαρτυρά ότι ασκούνται πιέσεις για υποχωρήσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Η κυβέρνηση κρατά καλά κλειστό το στόμα της και πέραν της αναφοράς Βενιζέλου, δεν έχει πει οτιδήποτε.

Εκτός κι αν μπορεί να θεωρηθεί υποχώρηση η αποδοχή, από τον Αντώνη Σαμαρά, της διπλής ονομασίας. Αλλά κάτι τέτοιο θα συνιστά μια προσωπική υποχώρηση, καθώς είναι ο μόνος, ίσως, πολιτικός που δεν έχει μιλήσει για σύνθετη ονομασία.

Θα είναι, πράγματι, δύσκολο για τον κ. Σαμαρά να δηλώσει ότι αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία. Μπορεί από το 1993 να έχουν περάσει 21 χρόνια, είναι πολλοί εκείνοι που θυμούνται ότι ο κ. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή διαφωνούσε με τη σύνθετη ονομασία.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να αποδεχτεί τη σύνθετη ονομασία. Αν είναι μόνο αυτό, δεν θα υπάρξει καμία εθνική υποχώρηση και απλώς θα πρόκειται για μια υποχώρηση του κ. Σαμαρά, ο οποίος θα πρέπει να λογοδοτήσει και στην παράταξή του. Πρόβλημα θα υπάρξει αν γίνει αποδεκτό οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού. Γιατί η φράση του κ. Βενιζέλου, απέχει πολύ από αυτές που έχουν γίνει κατά το παρελθόν και οι οποίες δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ερμηνείες ή παρερμηνείες.

http://agenda-news.gr/politiki/government/apodechete-sintheti-onomasia-skopion-o-samaras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου