Παρασκευή, Αυγούστου 15, 2014

Κορυφώνεται με... καύσωνα η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου



«ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ» ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ, ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ

Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν από χθες τα μεγάλα αστικά κέντρα οι εκδρομείς για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Η κίνηση εμφανίζεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ αντίστοιχη είναι και η κίνηση στις εθνικές οδούς, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται προβλήματα.

Από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας για το διάστημα 14 με 18 Αυγούστου, έχουν προγραμματιστεί 2.362 πτήσεις εκ των οποίων οι 44 είναι τσάρτερ και έκτακτες. Πέρυσι την ίδια περίοδο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.034, δηλαδή φέτος είναι κατά 16,12% περισσότερες.

Η έξοδος σε αριθμούς
Από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:30 σήμερα το απόγευμα 39.952 αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν εκτός της πρωτεύουσας, 16% περισσότερα από το 2013 (32,923 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Αντίθετα, στα διόδια των Αφιδνών οι διελεύσεις των οχημάτων είναι σχεδόν ίδιες με πέρυσι, με 23.686 οχήματα φέτος έναντι 23.726 πέρυσι (το χρονικό διάστημα από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 6:30 μμ).

Αύξηση παρατηρείται και στις πτήσεις, αφού από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας για το διάστημα 14 με 18 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί 2.362 πτήσεις, αυξημένες κατά 16,12% σε σχέση με πέρυσι, όποτε ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.034. Από τις 2.362 φετινές πτήσεις, οι 44 είναι τσάρτερ και έκτακτες.

Με σχεδόν 100% πληρότητα κινούνται τα τρένα στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, ενώ όπου απαιτείται υπάρχουν ενισχύσεις στις αμαξοστοιχίες. Επίσης, τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα. Αυτό οδηγεί τα κατά τόπους ΚΤΕΛ να πραγματοποιούν έκτακτα δρομολόγια, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων παρουσιάζουν επίσης μεγάλη πληρότητα όπου τα κατά τόπους ΚΤΕΛ θα ενισχύσουν με έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Με καύσωνα η έξοδος
Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου επιφυλάσσει υψηλές θερμοκρασίες για τους εκδρομείς με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που το θερμόμετρο θα δείξει τιμές υψηλότερες των 37 βαθμών Κελσίου, ενώ μιλούν για 38 βαθμούς ακόμη και σε παραδοσιακά ψυχρές πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λαμία, η Χαλκίδα, η Καλαμάτα είναι ορισμένες από τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας στις οποίες η θερμοκρασία θα «σκαρφαλώσει» στους 40 ή και 41 βαθμούς Κελσίου.

Ανάσες δροσιάς θα προσφέρουν στις ευπαθείς ομάδες των πολιτών οι κλιματιζόμενες αίθουσες στις λέσχες φιλίας και άλλους χώρους, όπου θα παραμείνουν ανοιχτές τα επόμενα 24ωρα λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Υποχώρηση της ζέστης -σε ορισμένες περιοχές ακόμη και κατά δέκα βαθμούς της κλίμακας- αναμένεται την Κυριακή.

Εκτακτα μέτρα της Τροχαίας
Στη λήψη αυξημένων μέτρων προχωρά η Τροχαία σε όλη την επικράτεια, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας.

Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό με αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

Επισημαίνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου