Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2014

Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ταγίπ Ερντογάν


ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σε μία τελετή που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ορκίσητκε στην προεδρία της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και έγινε ο 12ος πρόεδρος της χώρας και πρώτος εκλεγμένος από το λαό.

Η τελετή ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην αίθουσα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και ακολούθησε ο εθνικός ύμνος της χώρας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι 90 χωρών από την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Εμίρη του Κατάρ και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με το γραφείο του τούρκου προέδρου.

Θα ακολουθήσει το επίσημο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει την επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Κατά την αποχώρηση του Ερντογάν από το κτίριο του Κοινοβουλίου με προορισμό το Μαυσωλείο του Ατατούρκ, το πυροβολικό προχώρησε σε 101 κανονιοβολισμούς.

Στις 16.30 ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο Τσάνκαγια για την τελετή παράδοσης παραλαβής από τον προκάτοχό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, πριν αυτός αποχωρήσει από την Άγκυρα για την Κωνσταντινούπολη.

Στις 10 το βράδυ ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νέο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή.

Αποχώρησε η αντιπολίτευση
Την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου σημάδεψε η αποχώρηση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συνάσσοντας φάκελο ένστασης προς τον πρόεδρο της τουρκικής βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, στην οποία ανέφεραν ότι ο Ερντογάν δεν παραιτήθηκε από πρωθυπουργός προτού αναλάβει τον προεδρικό θώκο.

Ο Τσιτσέκ απάντησε ότι «θα συνεχίσω την τελετή είτε παραμείνετε, είτε όχι», ενώ ο αντιπρόεδρος του CHP, Ενγκίν Αλτάι, εκσφενδόνισε ένα φάκελο με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, που χτύπησε στο έδαφος πίσω του.

Στην Άγκυρα ο Ευ. Βενιζέλος
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Φτάνοντας στην τουρκική πρωτεύουσα ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε την έλληνική πρεσβεία.

«Βρίσκομαι στην Άγκυρα, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να μεταφέρω τα συγχαρητήριά μας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, όλης της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο Ερντογάν που σήμερα αναλαμβάνει επισήμως το νέο θεσμικό του ρόλο. Θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για όλα τα ανοικτά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θέλουμε να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης», επισήμανε ο Έλληνας ο υπουργός σε δήλωσή του προς την ΝΕΡΙΤ.
Ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί στην τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο, καθω΄ς και στη δεξίωση που θα ακολουθήσει, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο κ. Ερντογάν προς τους ξένους επισήμους που έφτασαν στην Τουρκία για την τελετή.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου