Σάββατο, Αυγούστου 30, 2014

Παιχνίδια με τη φωτιά στην Ουκρανία..

Επικίνδυνη τροπή παίρνουν πλέον οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία. Οι φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη είναι πλέον ορατοί ενώ οι μάχες φιλορώσων αυτονομιστών και Ουκρανών μαίνονται σε ..
Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Στη διάρκεια των μαχών τα τελευταία δύο...24ωρα έχασαν τη ζωή τους δέκα Ουκρανοί στρατιώτες ενώ άλλοι τριάντα τραυματίστηκαν. Την ίδια ώρα εκατοντάδες κάτοικοι της Μαριούπολης εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με λεωφορεία - που έγραφαν στο παρμπρίζ τους τη λέξη «παιδιά» - εν μέσω της προέλασης των φιλορώσων ανταρτών σε διάφορες κοινότητες της πόλης.

Μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση δορυφορικών φωτογραφιών από το ΝΑΤΟ που εμφανίζουν - σύμφωνα με τον Οργανισμό - ρωσικά στρατεύματα να έχουν εισέλθει στην ανατολική Ουκρανία, ήρθε και η επίσημη επίθεση στη Μόσχα από το γενικό γραμματέα Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.



Ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε «κούφιες» τις αρνήσεις της Ρωσίας για είσοδο στρατευμάτων της στην Ουκρανία και σημείωσε με νόημα πως το ΝΑΤΟ θα σεβαστεί την όποια απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου για ένταξη της χώρας στον Οργανισμό.



Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι το πρόβλημα στην περιοχή έγκειται στην άρνηση του Κιέβου να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους αντάρτες.

Λίγο αργότερα όμως σε μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ρωσική τηλεόραση, χαρακτήρισε τον ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο «εταίρο με τον οποίο μπορεί να κάνει διάλογο», σημειώνοντας ότι κατέληξε σε συμφωνία μαζί του για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Μιλάνο για να εξετάσουν την κατάσταση και ουσιαστικά προανήγγειλαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η κατάσταση στην Ουκρανία κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου» με μια «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών στρατευμάτων, προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος πρόσθεσε πως: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση, που ήταν ήδη επικίνδυνη στην ανατολική Ουκρανία, έχει περάσει σε νέα διάσταση».

Στο προσχέδιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που δημοσίευσαν οι Financial Times σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης».

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζοπροειδοποίησε χθες το βράδυ τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οποιαδήποτε νέα «αποσταθεροποίηση» της Ουκρανίας θα «στοιχίσει ακριβά» στη χώρα του.

Όμως και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανακοίνωσε ότι οι διαψεύσεις της Ρωσίας όσον αφορά την ανάμιξή της στην Ουκρανία και την κλιμάκωση της κρίσης στην οποία προχωρά δεν είναι αξιόπιστες, γεγονός που όπως ανέφερε εκθέτει τη Μόσχα στον κίνδυνο να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα οικονομικά κόστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου