Παρασκευή, Αυγούστου 29, 2014

Απέσυρε ο Zara τις ναζιστικές πιτζάμες της οργής


ΠΑΡΕΠΕΜΠΑΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Τη σειρά παιδικών ρούχων αναγκάστηκε να αποσύρει η ισπανική αλυσίδα καταστημάτων Zara μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε καθώς το ρούχο είχε έντονη ομοιότητα με τη στολή που αναγκάζονταν να φορούν οι Εβραίοι στα...ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Οι πιτζάμες -κατά άλλους απλά t-shirts- έφεραν οριζόντιες ρίγες (στις στολές των στρατοπέδων οι ρίγες ήταν κάθετες) καθώς και ένα αστέρι εντυπωσιακά ίδιο με το Αστέρι του Δαυίδ, εβραϊκό σύμβολο. Αν και αν μέσα στο αστέρι αναγράφεται η λέξη «Σερίφης», στις φωτογραφίες του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας καθώς και στον κατάλογο η λέξη αυτή δεν είναι ορατή. Οι ρίγες σε συνδυασμό με το αστέρι πάντως δημιουργούν έντονα τον συνειρμό ότι πρόκειται για τη διαβόητη στολή των στρατοπέδων ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Μετά τις αντιδράσεις η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη και απέσυρε τη σειρά. «Λυπούμαστε πραγματικά. Ήταν εμπνευσμένη από το αστέρι των σερίφηδων των κλασικών Γουέστερν. Πλέον δεν πωλείται στα καταστήματά μας», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Μόδα... σε απολογία

Δεν είναι η πρώτη φορά που εταιρεία αναγκάζεται να αποσύρει προϊόν της μετά από διαμαρτυρίες. Το 2002 η Umbro είχε απολογηθεί για τη σειρά παπουτσιών με το όνομα Zyklon, το χημικό που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εξόντωσης κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αντίστοιχο φιάσκο έπαθε και η Adidas το 2012 όταν κυκλοφόρησε αθλητικά με αλυσίδες που θύμιζαν έντονα τα δεσμά των σκλάβων ξεσηκώνοντας την οργή των αντιρατσιστικών οργανώσεων. Και η Nike όμως παραδέχτηκε το λάθος της όταν ονόμασε μια σειρά παπουτσιών της με το όνομα μιας βίαιης βρετανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου