Πέμπτη, Οκτωβρίου 23, 2014

Πυροβολισμοί στη Βουλή του Καναδά




Αποκλεισμένο από δυνάμεις ασφαλείας το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Οτάβα

Αρκετοί πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο Μνημείο των Πεσόντων, στην Οτάβα του Καναδά πολύ κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας και ακολούθως μέσα σε χώρους του κοινοβουλίου, καθώς η αστυνομία...καταδίωκε τον δράστη. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για περίπου 30 πυροβολισμούς αλλά για την ώρα είναι αντικρουόμενες οι αναφορές σχετικά με το πόσοι σημειώθηκαν μέσα στο χώρο του κοινοβουλίου.

Φωτογραφία από Toronto Star (twitter)
Σύμφωνα με το CBC News ο δράστης είναι νεκρός ενώ υπάρχει τυολάχιστον ακόμα ένας ύποπτος, τον οποίο αναζητά η αστυνομία Λίγο νωρίτερα το NBC News, επικαλούμενο τις Αρχές, ανέφερε ότι ο ένοπλος δράστης χτυπήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και η τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας άνδρας που πιστεύεται ότι ήταν ο δράστης απομακρύνθηκε από το κτήριο με φορείο.

Στο νοσοκομείο επίσης μεταφέρθηκε και ο στρατιώτης που τραυματίστηκε.

Aργότερα, ο στρατιώτης ο οποίος φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα υπέκυψε στα τραύματα του, ενώ ένας φρουρός στα κοντινά κτίρια του κοινοβουλίου έχει τραυματισθεί, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας του Καναδά Τζέισον Κένι.

«Συλλυπούμεθα την οικογένεια του στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε και προσευχόμαστε για τον φρουρό του κοινοβουλίου ο οποίος τραυματίστηκε. Ο Καναδάς δεν θα τρομοκρατηθεί ούτε θα εκφοβιστεί», έγραψε ο Κένι, ένας από τους ισχυρότερους υπουργούς της κυβέρνησης του Στίβεν Χάρπερ, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Μια εκπρόσωπος των καναδικών ενόπλων δυνάμεων περιορίστηκε να πει ερωτηθείσα σχετικά ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία περί θανάτου του στρατιώτη και ότι δεν έχει λάβει καμιά ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του.
Η αστυνομία πάντως επιβεβαίωσε πριν από λίγο τον θάνατο του στρατιώτη.

Ο θάνατος του στρατιώτη και ο τραυματισμός του φρουρού του κοινοβουλίου σημειώθηκαν σε τρεις επιθέσεις νωρίτερα στην Οτάβα, στις οποίες εμπλέκονταν τουλάχιστον τρεις ένοπλοι—ο ένας εξ αυτών σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών, με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την Αστυνομία της Οτάβα οι πυροβολισμοί στο μνημείο Πεσόντων σημειώθηκαν λίγο πριν τις 10 το πρωί (τοπική ώρα). Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σε καναδικά μέσα ενημέρωσης ότι είδαν ένα άνδρα να τρέχει προς τα κυβερνητικά κτήρια, όπου περισσότεροι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο εσωτερικό τους.

Με εντολή της αστυνομίας οι πολίτες στο κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας κλήθηκαν να μείνουν μακριά από παράθυρα και στέγες ενώ κλειστό παραμένει το Κοινοβούλιο. Επίσης κλειστό είναι το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, όπως μεταδίδει το CBC News. Ανάλογα μέτρα ασφαλείας και σε σχολεια του κέντρου.

Ο πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ «είναι ασφαλής και έφυγε από το Κοινοβούλιο» έγραψε στο Twitter ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Καναδού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την αστυνομία σχεδόν ταυτόχρονα σημειώθηκαν και άλλοι πυροβολισμοί στο εμπορικό Rideau Centre, αλλά όχι στο εσωτερικό του.

Το περιστατικό έρχεται μόλις λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση του Καναδά αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία από χαμηλό σε μεσαίο, μεταδίδει το BBC.

Σημειώνεται εξάλλου μια ημέρα αφότου δύο στρατιώτες κυνήγησαν στο Κεμπέκ ένα Καναδό, τον οποίο οι Αρχές ερευνούν για συνδέσμους με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ένας από τους δύο άνδρες σκοτώθηκε και ο οδηγός επίσης σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς, έπειτα από καταδίωξη.

Πάντως ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κεμπέκ είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πει κανείς» ότι τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου