Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2014

No deal, is the big deal στο Παρίσι

Αμετακίνητοι στο δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε ανοιχτό δίαυλο Σαμαράς-Γιούνκερ για πολιτική λύση

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη για την επίτευξη συμφωνίας. Οι δανειστές έμειναν...αμερακίνητοι στις θέσεις τους, εξέλιξη η οποία φαίνεται να βολεύει την ελληνική κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να πολιτικοποιήσει το ζήτημα, να το εντάξει σε συνολικό πακέτο λύσης και να παρακάμψει το σκόπελο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, ενώ εκτός διαπραγμάτευσης κράτησε η κυβέρνηση το ασφαλιστικό, το εργασιακό και ένα ιδιαίτερα καυτό τραπεζικό θέμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει σαφείς οδηγίες εμπλοκής στον υπουργό Οικονομικών, ώστε να μην υπεισέλθει σε αυτά τα ζητήματα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει τα αιτήματα των επικεφαλής της τρόικας για συνάντηση μαζί του, παρά τις πιέσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Διαμορφώνοντας ένα εξόχως εκρηκτικό σκηνικό ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών και να κινηθεί παρασκηνιακά, ενώ ταυτόχρονα πείθει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και η ελληνική κυβέρνηση ανυποχώρητη.

Νέος κύκλος συζητήσεων αναμένεται στην Ελλάδα πριν από το Eurogroup, με τις δυο πλευρές να ανακοινώνουν μερική συμφωνία. Άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει το Eurogroup στη μεσοβέζικη λύση που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση. Πολλά θα κριθούν από τη στάση της Γερμανίας... και όχι μόνο.

Στο Μαξίμου υπάρχει «οργασμός» διαβουλεύσεων καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους για πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώνονται στο θέμα του δημοσιονομικού κενού καθώς η τρόικα επιμένει να το τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ για το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά πρότεινε στην τρόικα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 700 εκατ. περίπου, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν στη βελτίωση των μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, στην ενίσχυση των εσόδων από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και στην δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων όσων δικάζονται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία.

Από τη βελτίωση των μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ η ελληνική πλευρά εκτιμά πως μπορεί να καλύψει 300 εκατ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού που εκτιμά η τρόικα. Από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η κυβέρνηση αναμένει το 2015 έσοδα 3,36 δισ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί πως αυτά θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή 10% χαμηλότερα. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών παρείχε σχετικές διαβεβαιώσεις.

Στο ασφαλιστικό η τρόικα ζητεί συγκεκριμένα να μην αυξηθούν οι συντάξεις έως και το 2017, να αυξηθούν σε 6.500 από 4.500 σήμερα οι απαιτούμενες ήμερες ασφαλίσεως για την λήψη της κατώτατης συντάξεως, τη μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20% με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων, αλλά και τον περιορισμό της δαπάνης για το ΕΚΑΣ.

Ελαφρώς καλύτερο ήταν το κλίμα μεταξύ της τρόικας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ναι μεν υπήρξαν διαφωνίες, αλλά υπήρξαν και αρκετά σημεία προσέγγισης. Σήμερα οι δύο πλευρές πρόκειται να θέσουν επί τάπητος και μία σειρά από εργασιακά ζητήματα.

Σε ότι αφορά τα συνδικαλιστικά η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει το 50+1% για την κήρυξη απεργίας, το lockout και την αναθεώρηση των συνδικαλιστικών αδειών. Αγκάθι όμως παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις, τα κόκκινα δάνεια και μια σειρά άλλων διοικητικών πράξεων.

Σε κάθε περίπτωση από την ελληνική πλευρά γίνεται αγώνας δρόμου, ώστε να βελτιωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και να επιστρέψει η τρόικα το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα.
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου