Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2014

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ EUROWORKING GROUP...


Τα επόμενα βήματα μέχρι να επικυρωθεί και από τα ξένα εθνικά κοινοβούλια το ελληνικό αίτημα για δίμηνη παράταση ...
του ευρωπαϊκού προγράμματος, θα καθορίσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης οι βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ήδη από χθες, η Αθήνα υπέβαλε και επισήμως αίτηση, όχι μόνο για να παραταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η διορία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την Τρόικα και το υφιστάμενο πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από τους ευρωπαίους δανειστές της, αλλά και την παροχή (από τον Μάρτιο) της νέας πιστοληπτικής γραμμής ECCL.

Και η Τρόικα όμως ενημέρωσε χθες τους ευρωπαίους για όσα απαιτεί για την ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης. Την απόσταση αυτή θα καταγράψουν από σήμερα κιόλας τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών που καταφτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, για να συνεχίσουν εκ του σύνεγγυς πλέον -και όχι μέσω email πια- τις διαπραγματεύσεις για όσα χωρίζουν Τρόικα και κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, η απόσταση παραμένει μεγάλη και δύσκολα θα γεφυρωθεί υπό τη σκιά των πολιτικών εξελίξεων. Και έτσι η δίμηνη παράταση αυτή δεν αποκλείεται να μην είναι η τελευταία, ιδίως εάν η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές.

Τα επόμενα βήματα

Το σημερινό Euro Working Group θα δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε να εγκριθεί η παράταση του Μνημονίου ως το τέλος Φεβρουαρίου από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το ελληνικό θέμα θα τεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσουν και άλλα έξι χώρες. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση και την ενδιάμεση έκθεση της Τρόικας για τα μέτρα που εκκρεμεί να υλοποιήσει η Ελλάδα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας (όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα) το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει ξανά την Ευρώπη από τον Ιανουάριο. Επισήμως δρομολογείται να συζητηθεί στο πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, που συνεδριάζει στις 26 Ιανουαρίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη σύνοδό τους στις 16 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου