Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015

H προσβασιμότητα στα ξενοδοχεία και το Accessibility Pass στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας

Η ανάγκη διατήρησης της κινητικότητας και της προσβασιμότητας των ατόμων της τρίτης ηλικίας σε όλους τους δημόσιους χώρους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα τουριστικά καταλύματα και τους ταξιδιωτικούς προορισμούς αναδείχθηκε κατά τις εργασίες του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου...Γεροντολογίας και Γηριατρικής, που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Στη χώρα μας, από τη δεκαετία του 1960 σταδιακά αυξάνεται το ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων. Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί μια από τις περισσότερο γηρασμένες χώρες, αφού οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 18,5% του πληθυσμού της, ενώ τα παιδιά έως 15 ετών δεν ξεπερνούν το 14,3% του συνολικού πληθυσμού (www.statistics.gr).

Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπερηλίκων αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της PEOPLECERT κ. Κώστας Κεσεντές, εστιάζοντας στις ξενοδοχειακές υποδομές, που σε μεγάλο βαθμό είναι κατασκευασμένες βάσει προδιαγραφών, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων για άνετη και ασφαλή διαβίωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, υπολογίζεται ότι περίπου, 43,3 εκατ. άτομα είναι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 65 ετών, είπε ο κ. Κεσεντές. Το 50% των ατόμων με ανάγκες προσβασιμότητας, όπως καταγράφουν διεθνείς έρευνες, θα ταξίδευε περισσότερο, αν υπήρχε μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα τουριστικά καταλύματα. Επίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι το 75% δεν εμπιστεύεται την πληροφόρηση περί προσβασιμότητας σε ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Την ίδια στιγμή, ο τουρισμός τρίτης ηλικίας αναμένεται, σε διεθνές επίπεδο, το 2030, να αποτελεί το 24% της συνολικής τουριστικής αγοράς.

Ο γενικός διευθυντής της Peoplecert, έθεσε τρία κύρια ερωτήματα ως προς τις ξενοδοχειακές υποδομές:

• Είναι προβάσιμες για άτομα με ανάγκες προσβασιμότητας;

• Υπάρχει αρκετή πληροφόρηση για την προσβασιμότητά τους;

• Η πραγματικότητα ανταποκρίνεται στις πληροφορίες;

Η πιστοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων και των συνεδριακών κέντρων με το ACCESSIBILITY PASS “Senior Citizen Friendly”, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Κεσεντέ, μια αξιόπιστη τεκμηρίωση της προσβασιμότητάς τους, αλλά και εγγύηση ότι η εξυπηρέτηση από το προσωπικό είναι κατάλληλη για ηλικιωμένους.

Το ΑCCΕSSIBILITY PASS είναι το πρώτο διεθνές πιστοποιητικό, που κατατάσσει την προσβασιμότητα ξενοδοχειακών και συνεδριακών μονάδων για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, βάσει αντικειμενικής αξιολόγησης των υποδομών, τω υπηρεσιών και των δεξιοτήτων του προσωπικού που διαθέτουν.

Η πιστοποίηση διασφαλίζει την άνετη και ασφαλή διαμονή για τα άτομα τρίτης ηλικίας , αφού τα ξενοδοχεία που πιστοποιούνται διαθέτουν διαδρομές χωρίς μεγάλη κλίση, λίγα σκαλοπάτια, αλλά τακτά πλατύσκαλα και σήμανση σε μεμονωμένα σκαλοπάτια, πόρτες, παράθυρα, μπαλκονόπορτες που ανοίγουν και κλείνουν εύκολα, επαρκή φωτισμό, επαρκή ένταση ήχου στο τηλέφωνο του δωματίου, αυτόματες πόρτες που ανοίγουν για αρκετό χρόνο & διαθέτουν μηχανισμό ελέγχου κλεισίματος, μηχανισμό απεγκλωβισμού στις πόρτες μπάνιων / WC, φωτεινές ενδείξεις στον ανελκυστήρα, σήμανση ασφαλείας στις γυάλινες πόρτες, ασφάλεια σε έκτακτη ανάγκη, κατάλληλα εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών – IMET/EKETA, κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, επεσήμανε ότι ο σωστός σχεδιασμός για την ασφάλεια και την προσβασιμότητα, μπορεί να φέρει οφέλη, όπως να οδηγήσει στη μείωση των ατυχημάτων, να προωθήσει την προσωπική ανεξαρτησία του ατόμου, να αποφευχθεί η ανάγκη για μεταφορά του ηλικιωμένου σε ειδικούς χώρους φροντίδας (π.χ. γηροκομεία ή ειδικές κλινικές) και να ενισχύσει την κοινωνικοποίηση του ατόμου μέσω της δυνατότητας της “επισκεψιμότητας”.

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση της προσβασιμότητας για όλους» σημείωσε ο κ. Μπεκιάρης, εκτιμάται ότι 10 έως 20% των ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια και μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης.

Τα εμπόδια αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη ευκαιριών και περιορισμένες δυνατότητες για την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και την αναψυχή καθώς και την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία, είπε ο κ. Μπεκιάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου