Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2015

Παυλόπουλος: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών...

 Επιστολή Φώφης προς Παυλόπουλο
 «Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ....
στη Ρώμη.

Ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι...
στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Κύριος στόχος της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι «η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup».

Σε σχέση με το προσφυγικό κατέστησε σαφές ότι «είναι θέμα ανθρωπιστικό», ότι υπάρχει «σαφής διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και σε τρομοκράτες» και ότι «στην περίπτωση των τρομοκρατών η ανοχή είναι μηδενική».

«Η Ελλάδα πληροί όλες τις υποχρεώσεις της για ελέγχους, και όσοι πέρασαν από την επικράτειά μας ελέγχθηκαν πάντα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι «η χώρα μας δεν φέρει καμία ευθύνη για είσοδο τρομοκρατών στην Ευρώπη, και κανείς, άλλωστε, δεν της επέρριψε σχετικές ευθύνες».

Σε σχέση πάντα με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των προσφυγικών ροών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ζητά τη στήριξη και δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Frontex να μετατραπεί σε πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή» ενώ, αναφερόμενος στο πόσο επιβεβλημένο είναι να τερματισθεί ο πόλεμος στη Συρία, έκανε λόγο για «υπαρξιακή ανάγκη για την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένος» από την στάση του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα και της προέδρου της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολτρίνι. Υπήρξε «πλήρης ταύτιση απόψεων» και στηρίζουν δυναμικά «τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να μείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» και «αναγνωρίζουν τις θυσίες του λαού μας και το ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», ανέφερε.

Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενοι σημαντικοί σταθμοί είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναδιάρθρωση του χρέους, βάσει των όσων προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει σοβαρός έλεγχος των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τρομοκράτες ή πρόσφυγες. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές αρχές μπορεί να συνεργάζονται με τους διακινητές και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της». «Η χώρα αυτή πρέπει να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εμείς θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία αλλά πρέπει να σεβασθεί το γραπτό και εθιμικό δίκαιο», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Σε σχέση, τέλος, με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «είναι κύριας σημασίας να μπορέσει να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στο σύνολό της».


Επιστολή Φώφης προς Παυλόπουλο


«Κύριε Πρόεδρε,

Mου ζητήσατε σήμερα, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, να συμμετάσχω ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία σας με θέματα: α) Ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το "προσφυγικό", β) Ασφαλιστικό, γ) Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ως προς την ενημέρωση για το «προσφυγικό», η ανάγκη είναι προφανής, αρκεί βέβαια να είναι πλήρης και να αποδειχτεί από το περιεχόμενό της πως δεν τέθηκε ως θέμα της σύσκεψης για λόγους προσχηματικούς. Επίσης θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι πρέπει να συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και τα άλλα μείζονα Εθνικά Θέματα.

Για το Aσφαλιστικό τόνισα στον Πρωθυπουργό, πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Και, οπωσδήποτε, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται. Θα ακυρώσει μια χρήσιμη και σταθερή πρακτική πολλών δεκαετιών και μπορεί να θίξει το κύρος σας, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας. Το πεδίο διαλόγου και συνεννόησης των Πολιτικών Δυνάμεων ακόμα και για μείζονα θέματα κυβερνητικής πολιτικής όπως το Ασφαλιστικό είναι το κοινοβούλιο και οι αντίστοιχοι θεσμοί έκφρασης των Κοινωνικών Εταίρων.

Για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος τα περισσότερα κόμματα έχουμε ήδη εκφραστεί θετικά. Υπενθυμίζω ότι και αυτό το ζήτημα είναι μια αποκλειστικά κοινοβουλευτική λειτουργία.

Κύριε Πρόεδρε

Θα προσέλθουμε σε αυτή τη σύσκεψη. Ήθελα, όμως εκ των προτέρων με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσω για τις σκέψεις και τις επιφυλάξεις μου.

Με εκτίμηση

Φώφη Γεννηματά»


real.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου