Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016

Ανοίγουν τα χαρτιά τους Μητσοτάκης και Γεννηματά



Λίγο πριν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται για το προσφυγικό καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. 

Με έξι θέσεις προσέρχεται στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ....η Νέα Δημοκρατία. «Θα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή για να μη φθάσουμε σε εθνική τραγωδία» τονίζει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Την Παρασκευή αναμένεται γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να προχωρά στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Η μέχρι τώρα στάση της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη συνεδρίαση που είχε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, κάλεσε τη κυβέρνηση:

«Πρώτον: Ακόμα και μέσα στην ημέρα να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεύτερον: Να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους, προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια.

Τρίτον: Να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Τέταρτον: Να διασφαλίσει ότι η Νατοϊκή δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Πέμπτο: Να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Έκτο: Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος».

Είπε ακόμα πως είναι επιβεβλημένη η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και πως η κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ανατρέχοντας στη διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε νέα ολέθρια λάθη».
«Η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι επιτακτική»

Για δραματικές εξελίξεις στη χώρα στο προσφυγικό που καθιστούν αναγκαία τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, μίλησε από το Ηράκλειο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή για να μη φθάσουμε σε εθνική τραγωδία».

«Γνωρίζετε ότι πριν από λίγες ημέρες ζήτησα τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να χαράξουμε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό. Σήμερα οι εξελίξεις στη χωρά είναι δραματικές και επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης και συνεννόησης» ανέφερε η κ. Γεννηματά, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς καθυστερεί».

Ακούω, συνέχισε, ότι ίσως γίνει την Παρασκευή, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

«Θεωρώ ότι τα πράγματα τρέχουν. Η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και πια η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι επιτακτική», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «συνεννόηση δεν σημαίνει η κυβέρνηση χειρίζεται μόνη της τις υποθέσεις και όταν τα κάνει μαντάρα καλεί την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη για να μπορέσουν τα πράγματα να προχωρήσουν μετά το αδιέξοδο».

«Ελπίζω λοιπόν έστω και την Παρασκευή η συνάντηση αυτή να υπάρχει γιατί θα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή για να μη φθάσομε σε εθνική τραγωδία, Έλεγα ότι ίσως κληθούμε να αντιμετωπίσαμε μια ανθρωπιστική κρίση, δυστυχώς ήδη αντιμετωπίζει η χώρα ανθρωπιστική κρίση» τόνισε η η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου