Τετάρτη, Μαΐου 04, 2016

"Πολιτικός" πάγος για τέσσερις λόγους στις σχέσεις Τσίπρα - Βούτση

"Πήρε το όπλο του" ο πρόεδρος της Βουλής

του Γιώργου Λυκουρέντζου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Σημάδια «φαγούρας» στους μόλις επτά μήνες συμβίωσης (κατά το επτά χρόνια φαγούρας για τους γάμους) στα ύπατα πολιτικά αξιώματα ...παρουσιάζουν οι σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τις δύο πλευρές να περνούν τουλάχιστον μια περίοδο... παγετώνων σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο.

Η πρόσφατη δημόσια αναφορά του προέδρου του Κοινοβουλίου, Νίκου Βούτση, στις συντάξεις των βουλευτών, με την οποία εκδήλωσε την κάθετη διαφωνία του με την επιχειρούμενη από το Μαξίμου μείωση, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, δεδομένων και των στενών προσωπικών επαφών Τσίπρα-Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής ήταν, άλλωστε, αυτός που στις 27 Ιανουαρίου του 2015, κατά την ανακοίνωση του πρώτου κυβερνητικού σχήματος της Αριστεράς, δακρυσμένος από συγκίνηση, προσπαθούσε να στριμωχτεί στην κατάμεστη αίθουσα του Κοινοβουλίου για να «καμαρώσει τα παιδιά του», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Για όσους, πάντως, παρακολουθούν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, μόνο έτσι δεν ήταν. Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά στα οποία διαπιστώνεται διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες μάλιστα δεν διστάζουν να διατυπώσουν και ανοιχτά την ενόχλησή τους, μόνο λίγα δεν είναι. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι δύο «γείτονες» αντιμετωπίζουν αρκετές εστίες έντασης και, παρά το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει αναπτυχθεί η θυελλώδης σχέση μίσους Τσίπρα-Κωνσταντοπούλου από τον περασμένο Ιούλιο, ήδη πολλοί έχουν αρχίσει να τους παρακολουθούν με ενδιαφέρον, καθώς τα επεισόδια είναι πολλά.

Στο Μαξίμου τα προβλήματα άρχισαν με αφορμή την υπόθεση του ΕΣΡ. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη «χρέωσαν» στον πρόεδρο της Βουλής το αδιέξοδο γύρω από τη συγκρότηση του Δ.Σ. (εν πολλοίς το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Ν. Βούτσης), καταλογίζοντάς του εσφαλμένη διαχείριση. Κι αυτό γιατί θεωρούσαν ότι αφ’ ης στιγμής υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της Βουλής έπρεπε να προχωρήσει και να μην περιμένει τις εσωκομματικές διαδικασίες της Ν.Δ. Η συνέχεια όσον αφορά στο ΕΣΡ είναι γνωστή σε όλους, αυτό που δεν είναι γνωστό ωστόσο είναι ο «πάγος» που άρχισε να δημιουργείται από τότε στις σχέσεις Βούτση-Μαξίμου. Οι άλλοτε συχνές επισκέψεις του προέδρου της Βουλής στο Μαξίμου άρχισαν να αραιώνουν, όπως «μαλάκωσαν» και οι «σκληρές» δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βούτση υπέρ του κυβερνητικού έργου. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως η προσωπική σχέση Βούτση-Τσίπρα δεν έχει διαταραχθεί και πως η «κόντρα» είναι περισσότερο σε επίπεδο συνεργατών, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά που επιβεβαιώνουν τουλάχιστον διάσταση απόψεων και σίγουρα ενόχληση των δύο πλευρών.

Καταιγισμός τροπολογιών: Στη Διάσκεψη των Προέδρων της 14ης Απριλίου ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ενώπιον των εκπροσώπων όλων των κομμάτων τη δυσαρέσκειά του για την αντικοινοβουλευτική κυβερνητική πολιτική του καταιγισμού τροπολογιών. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Βούτσης δεν προέβη στο θρυλούμενο «διάβημα» προς το Μέγαρο Μαξίμου, η δυσαρέσκειά του ήταν έκδηλη τόσο για το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό όσο και για το ότι, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, το Μαξίμου δεν τράβηξε το αυτί των υπουργών.

Απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου: Η «εξαφάνιση» των υπουργών από τη Βουλή κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη εστία έντασης μεταξύ Μαξίμου και Κοινοβουλίου. Σε κάθε συνεδρίαση το 60% των επίκαιρων ερωτήσεων αναβάλλεται και, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προεδρείου, το Μαξίμου δεν ασχολείται με το θέμα, διαιωνίζοντας την απαξίωση του Κοινοβουλίου.

Φαντάζει παράξενο, όμως η σχέση των δύο πλευρών δοκιμάστηκε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην πρώτη προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι είχε στη διάθεσή του 25 λεπτά, όμως εκείνος ξεπέρασε τα 50, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί στις 2 τα ξημερώματα. «Μου λένε ότι μιλάω πολύ», είπε ο κ. Τσίπρας, αποκαλύπτοντας ότι προφανώς είχε δεχθεί παρατηρήσεις, ενώ και στη δεύτερη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο διάλογος των δύο ανδρών, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά, αποδεικνύει ότι η σχέση τους δεν διάγει και τη θερμότερη περίοδο.
Ν. Βούτσης: Κύριε πρόεδρε, έχετε 15 λεπτά. Αν θέλετε, επειδή έχετε και το δικαίωμα της τριτολογίας ύστερα, μπορείτε να το ενσωματώσετε είτε σε ενιαία ομιλία τώρα είτε να μιλήσετε στο τέλος για πέντε λεπτά. Ευχαριστώ.
Αλ. Τσίπρας: Βιάζεστε, κύριε πρόεδρε, να κλείσετε τη συνεδρίαση!

Πώς ξεχείλισε το ποτήρι

Το ποτήρι στις σχέσεις Βουλής-Μαξίμου φάνηκε να ξεχειλίζει στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων των βουλευτών, με τον κ. Βούτση να βγαίνει μπροστά και από την Ολομέλεια να τοποθετείται δημοσίως κατά της απόφασης του πρωθυπουργικού μεγάρου, δίνοντας και θεσμική υπόσταση στη διάσταση απόψεων που σημειώνεται. Μάλιστα, δεν έγινε προσπάθεια σε καμία περίπτωση να στρογγυλευτούν οι θέσεις των δύο πλευρών, καθώς αμέσως μετά την ομιλία Βούτση στις επίμονες ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών και πολιτικών συντακτών σχετικά με το αν επιβεβαιώνεται το ρήγμα, κανείς δεν έσπευσε να το διαψεύσει, αλλά κοφτά με φωνή περιορίστηκαν στο «Ισχύει ό,τι είπε ο πρόεδρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου