Παρασκευή, Μαΐου 27, 2016

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ... (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ)


Τιμής ένεκεν

Δύο μεγάλοι ηγέτες για τις χώρες τους! Δύο πολιτικοί που συνεργάστηκαν προτάσσοντας ο καθένας το δικό του εθνικό συμφέρον! Δύο άνδρες συνδεδεμένοι άρρηκτα με δυνατή, προσωπική φιλία! Δύο υπέρμαχοι της Ορθοδοξίας
Το NewDemocracy.gr καλωσορίζει... τον πρόεδρο Πούτιν στα φιλόξενα εδάφη της Ελλάδας μας

Τιμής ένεκεν

Δύο μεγάλοι ηγέτες για τις χώρες τους!
Δύο πολιτικοί που συνεργάστηκαν προτάσσοντας ο καθένας το δικό του εθνικό συμφέρον!
Δύο άνδρες συνδεμένοι άρρηκτα με δυνατή, προσωπική φιλία!
Δύο υπέρμαχοι της Ορθοδοξίας
Το NewDemocracy.gr καλωσορίζει τον πρόεδρο Πούτιν στα φιλόξενα εδάφη της Ελλάδας μας
Ένα μικρό χρονικό της προσέγγισης Ελλάδας - Ρωσίας επί Κώστα Καραμανλή:
Δεκέμβριος 2004: Η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων επί Κώστα Καραμανλή

Δεκέμβριος 2004. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή από την εκλογή του τον Μάρτιο του 2004.

Στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφονται η "Κοινή Δήλωση για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", το "Κοινό Πρόγραμμα Δράσης Ελλάδας – Ρωσίας για τα έτη 2005-2006" και η "Κοινή Δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας". Η υπογραφή των συμφωνιών και ιδιαίτερα του Κοινού Προγράμματος Δράσης επιχειρεί, να θέσει σε νέα τροχιά την ήδη καλή σχέση των δύο χωρών, βελτιώνοντας το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.



Τον Δεκέμβριο του 2007 και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (που επισκέφτηκε την Ελλάδα), ο Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει εκ νέου στη Μόσχα. Πρόκειται για την 5η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Ρώσο πρόεδρο, μέσα σε διάστημα 4 περίπου ετών, μια συνάντηση που επιβεβαίωσε αφενός το άριστο κλίμα και αφετέρου τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Στην πραγματικότητα η εν λόγω συνάντηση αποτελεί το επιστέγασμα των προηγούμενων συναντήσεων, καθώς κατά την διάρκειά της υπογράφεται μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας το πρωτόκολλο για τη σύσταση της εταιρείας κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού πετρελαίου από το Burgas στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η πρόθεση των δυο χωρών για την προώθηση του ενεργειακού αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

O Βλαντιμίρ Πούτιν, συνδέοντας μάλιστα την εκλογή του κ. Kαραμανλή ως πρωθυπουργού, με τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων δηλώνει χαρακτηριστικά: "Oι σχέσεις των χωρών μας ήταν πάντα καλές, αλλά από τότε που εκλεγήκατε πρωθυπουργός και η N.Δ., κερδίζοντας τις εκλογές έγινε κυβέρνηση, οι σχέσεις μας καλυτερεύουν. Μερικά θέματα που δεν μπορούσαμε να προωθήσουμε τα τελευταία χρόνια, τώρα παρουσιάζουν κινητικότητα", ενώ χαρακτηρίζει την Eλλάδα "τον πιο στενό συνεργάτη και συνεταίρο της Pωσίας στην Eυρώπη". Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη σειρά του σημειώνει "Έχετε χαρακτηρίσει τη χώρα μου στρατηγικό εταίρο της Pωσίας, αυτό ανταποκρίνεται στο επίπεδο των σχέσεών μας και θεωρώ ότι αποτελεί σταθερή παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής".



Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η προώθηση της κατασκευής του αγωγού Burgas-Αλεξανδρούπολη, με τον Κώστα Καραμανλή να δηλώνει ότι πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό το σχετικό διακυβερνητικό μνημόνιο μεταξύ των τριών κυβερνήσεων Ελλάδας - Ρωσίας - Βουλγαρίας, για να προχωρήσει το σχέδιο.

Περαιτέρω και ο αμυντικός τομέας και συγκεκριμένα οι προμήθειες οπλικών συστημάτων είναι στο προσκήνιο, ενώ συζητείται και το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (A. Ω.) των ρωσικών συστημάτων TOR.



Απρίλιος 2008

Στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας και στη σημασία της μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας, αναφέρθηκαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις που έκαναν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Κρεμλίνο.

Πρόσθεσε ότι με τον κ. Πούτιν έκαναν "απολογισμό της πολύ καλής συνεργασίας που είχαμε τα τελευταία χρόνια" και τόνισε ότι "θα βάλουμε τις βάσεις για την περαιτέρω δυναμική συνεργασία σε όλους τους τομείς".

Υπογράμμισε ότι η προσωπική συμβολή του Ρώσου Προέδρου στην ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών ήταν ανεκτίμητη και σημείωσε ότι από τη νέα θέση του κ. Πούτιν θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών και σημείωσε ότι ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

"Βασιζόμαστε στο θετικό ρόλο που ανέκαθεν έπαιζε η Ελλάδα για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Οι διμερείς μας σχέσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία", ανέφερε ο κ. Πούτιν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ο νέος πρόεδρος θα είναι καλός και αξιόπιστος εταίρος. Ξέρω ότι παρακολουθείτε πολύ στενά τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και να είστε σίγουρος ότι στην ίδια γραμμή θα συνεχιστούν και στο μέλλον", πρόσθεσε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος.



Συμφωνία για τον South Stream



Ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (South Stream) υπογράφηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Κρεμλίνο, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του κ. Βίκτωρ Χριστένκο.

Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού "South Stream" θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μετέφερε φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλεπόταν ότι η συμφωνία θα είχε ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονταν 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετευόταν στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισέπραττε και τέλη διέλευσης. Η Ρωσική κυβέρνηση είχε υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία, και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού. Προβλεπόταν ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα είχε την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού,ανάμεσα στην Ελληνική ΔΕΣΦΑ και την GASPROM. Η έδρα της εταιρίας θα βρισκόταν στην Ελλάδα και το έργο της θα ήταν ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.

Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης βασιζόταν σε 3 κριτήρια:



1. Την ασφάλεια του ενεργειακού εξοπλισμού της χώρας



2. Την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και



3. Την μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης και την σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε πολιτική για την ενίσχυση των ενεργειακών πηγών της χώρας, για την διασφάλιση του εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς με υψηλής ποιότητας προϊόντα στις καλύτερες δυνατές τιμές και παράλληλα για να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο


- See more at: http://www.newdemocracy.gr/index.php/site/article/timhs-eneken#sthash.NcCjj4j7.dpuf
newdemocracy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου