Δευτέρα, Μαΐου 30, 2016

Το χρονοδιάγραμμα και τα δικαιολογητικά συμμετοχής για τις τέσσερις άδειες


Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ελληνικές ή ξένες ανώνυμες εταιρείες


Εν μέσω καυτών εξελίξεων στο Mega, η κυβέρνηση προκήρυξε τις 4 άδειες ευρυεκπομπής, έχοντας ως στόχο έως το τέλος του καλοκαιριού να έχει τελειώσει με τη δημοπρασία.

Ο διαγωνισμός διασφαλίζει.... τη διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν, τις θέσεις εργασίας, την υψηλή ποιότητα προγράμματος που θα φτάνει στο κοινό και τη μεγιστοποίηση του τιμήματος για το Δημόσιο. Επίσης, η προκήρυξη βάζει τέλος στο καθεστώς ανομίας, που εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς, καθώς είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει διενεργήσει ποτέ διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ελληνικές ή ξένες ανώνυμες εταιρείες, υπό σύσταση Α.Ε., κοινοπραξίες και υπό σύσταση κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Η αίτηση συμμετοχής συνοδεύεται από παράβολο 30.000 ευρώ και υποβάλλεται στη ΓΓΕΕ έως τις 4 Ιουλίου μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 8 εκατ. ευρώ ως ίδια κεφάλαια, ενώ στην περίπτωση που αυτά υπολείπονται, καλύπτονται με αντίστοιχη εγγυητική επιστολή. Προσκομίζονται επίσης τα στοιχεία ταυτότητας των μετόχων και το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία, αλλά και των μελών της διοίκησης και των νόμιμων εκπροσώπων.

Τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό

Εφόσον μέτοχοι στις εταιρείες που θέλουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι άλλες Α.Ε., υποβάλλεται κατάσταση των μετόχων τους, που είναι υποχρεωτικώς φυσικά πρόσωπα. Υποβάλλονται ακόμη τα δικαιολογητικά που στοιχειοθετούν το «πόθεν έσχες» των μετόχων, καθώς και τα πιστοποιητικά μη πτώχευσης, μη αναγκαστικής εκκαθάρισης/διαχείρισης, φορολογικής, ασφαλιστικής και τραπεζικής ενημερότητας σχετικά με δανειακές συμβάσεις.

Εδώ είναι και το σημείο-κλειδί για να περάσουν οι εταιρείες στην τελική ευθεία, στη short list. Χωρίς τραπεζική ενημερότητα δεν προχωρά κανένας. Η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων θα γίνει στις 14 Ιουλίου, ενώ θα δοθεί προθεσμία για προδικαστικές προσφυγές έως τις 25 Ιουλίου και μέχρι τις 2 Αυγούστου θα έχει ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων στη δημοπρασία, η οποία θα ξεκινήσει πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Για κάθε άδεια, η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι 3 εκατ. ευρώ, την οποία θεωρείται ότι έχουν αποδεχθεί όλοι οι υποψήφιοι.

Ακολούθως, η τιμή αυξάνεται κατά το «βήμα αύξησης». Στην πρώτη αύξηση (γύρο) το «βήμα» είναι 500.000 ευρώ. Το τίμημα καταβάλλεται σε 3 ισόποσες δόσεις (με τραπεζικές επιταγές), εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη, εντός 12 μηνών και εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε από τις δόσεις, ανακαλείται η άδεια. Οι άδειες χορηγούνται εντός 90 ημερών από την ανακήρυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου