Πέμπτη, Μαΐου 12, 2016

Ό. Γεροβασίλη: Τα πιο δύσκολα τελείωσαν

Τα πιο δύσκολα τελείωσαν, για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα έχουμε αντιστροφή του κλίματος, με κύριο στόχο ...και τη στήριξη των πιο αδύναμων και σημείωσε ότι είναι απολύτως εφικτό σε τρία χρόνια να μιλήσουμε πια για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη των μνημονίων.

Αναφερόμενη στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η κ. Γεροβασίλη είπε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και την πεποίθηση ότι δεν χρειαστεί η ενεργοποίησή του, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει για το μείγμα πολιτικής που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, ενώ για την προοπτική ενός ανασχηματισμού δεν απέκλεισε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, και ανθρώπων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει, έχει αποτυπωθεί και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σημειώσε ότι αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ μέσω των έμμεσων φόρων, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνει όμως, όπως εξήγησε, και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Ειδικά για το σκέλος της φορολογίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η φοροδοτική ικανότητα σχεδόν έχει εξαντληθεί. «'Εχει ήδη εξαντληθεί σε πολλούς συμπολίτες μας και σε κάποιους τείνει να εξαντληθεί. Αυτό είναι γνωστό. Ο στόχος μας δεν είναι να παραμείνουμε σε μια τέτοια πολιτική. Ωστόσο, είναι αναγκαίο βήμα προκειμένου να αλλάξουμε το οικονομικό κλίμα, την οικονομική πραγματικότητα, να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια άλλη περίοδο» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει η χώρα σε μια νέα περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα θα γίνονται αντιληπτά στη ζωή των πολιτών. «Αυτός είναι ο στόχος μας και κατά την άποψή μου είναι απολύτως εφικτός στόχος, πια. Επομένως, το μήνυμα στους συμπολίτες μας είναι ότι από την συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε μερικά δύσκολα βήματα. Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές. Τα πιο δύσκολα τελείωσαν για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη» υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Βεβαίως, αυτά τα οποία ψηφίστηκαν μένουν για να εφαρμοστούν. Όμως, να θυμίσω για άλλη μια φορά, σε όσους μας ακούν, ότι αντίθετα με ό,τι ακούγεται για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, δεν πρόκειται ούτε για φοροκαταιγίδα ούτε για εξαντλητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο» ανέφερε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έχουν την ευκαιρία οι συμπολίτες μας να το διαπιστώσουν αργότερα. Διότι, σήμερα, είναι αρκετά τρομοκρατημένοι».

«Το μεγαλύτερο κομμάτι -εννοώ συντριπτικά μεγαλύτερο σε ποσοστά πολύ υψηλά - δεν πρόκειται να δει να αλλάζει δραματικά η ζωή του από το Φορολογικό και Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πολλές ομάδες θα έχουν και ελάφρυνση. Και πρέπει να έχουν ελάφρυνση, διότι έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος και δεν αντέχουν άλλο» υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη. Στόχος- είπε ακόμη- είναι η ανάκαμψη με την κοινωνία όρθια, και γι΄αυτό η κυβέρνηση έθεσε σε διάλογο για πέντε μήνες το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο και «γι΄αυτό ακριβώς έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρχει και αυτή η αντιστροφή. Δηλαδή τα βάρη να περάσουν σε αυτούς οι οποίοι μπορούν να τα σηκώσουν και να μην σηκώσουν άλλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». Κληθείσα δε να σχολιάσει τις αντιδράσεις στην κοινωνία και τις κινητοποιήσεις, αναγνώρισε ότι «είναι λογικό με την έννοια ότι είναι ο έκτος χρόνος αφαίμαξης των πολιτών. Έχουν δει τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται δραματικά σε ποσοστά πάνω από 40% και βεβαίως να αυξάνεται η φορολογία και οι υποχρεώσεις τους και έχουν εξαντληθεί. Επομένως, οτιδήποτε έρχεται σήμερα να προστεθεί, πραγματικά είναι σαν να ξεχειλίζει ένα ποτήρι».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει τη βεβαιότητα πως «μετά από αυτά τα δύσκολα βήματα, τα οποία ακολουθήθηκαν για αυτή τη χρονιά θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία, μελλοντικά, και όχι στο πολύ μακρύ μέλλον, να ανασάνει». Όταν η οικονομία ανακάμψει, όπως τόνισε, θα μπορεί και ο μικρομεσαίος να έχει δουλειά στην επιχείρησή του, θα πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία μέσω και των αποπληρωμών, που θα κάνει το Δημόσιο στα χρέη του προς τους ιδιώτες, αλλά και μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων, θα μπορέσουμε σύντομα, το δεύτερο εξάμηνο του 2016, να έχουμε αντιστροφή του κλίματος με κύριο στόχο και τη στήριξη των πιο αδύναμων». «Βεβαίως, και το μεγάλο στοίχημα που δεν λύνεται, επίσης, άμεσα και με ένα μαγικό κουμπί, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας» υπογράμμισε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του Eurogroup, είπε ότι «δεν πανηγυρίζει κανείς» καθώς υπάρχουν συσσωρευμένα και πολλά προβλήματα αλλά «φθάνουμε σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε την αντιστροφή».

«Αυτό είναι μια ανακούφιση, είναι μια καθοριστική στιγμή για τους συμπολίτες μας την οποία εγώ ήδη εισπράττω, ότι σταθεροποιείται η κατάσταση, ότι η συμφωνία στις 24 του μηνός θα έχει κλείσει» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι και τα μηνύματα που έρχονται και από το εξωτερικό και σήμερα είναι εξαιρετικά, σημαντικά για την ελληνική οικονομία. «Χωρίς όλο αυτό δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε σε τέτοιο δρόμο. Και να θυμίσω ότι με τον αγώνα αυτής της κυβέρνησης γλιτώσαμε από 20 δισ. επιπλέον μέτρα. 'Αλλο τα 20 δισ. και άλλο το 5,4 για την τριετία. Επομένως, τα νούμερα δεν είναι ευχάριστα, αλλά να τα διαβάζουμε και στην πραγματική τους διάσταση. Έχει μια σημασία, για να μην δημιουργείται πανικός» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη.

Στην ερώτηση, αν η κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος, σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση για το βάρος που ανέλαβε, συνειδητά βεβαίως, για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να βγάλει τη χώρα τελικά από τα μνημόνια και από την επιτροπεία. «Αυτός είναι ο κύριος στόχος. Είναι βήματα μιας τριετούς συμφωνίας, τα οποία έχουμε πει ότι θα τηρήσουμε πιστά προκειμένου να φθάσουμε και στο αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα, τον πρώτο χρόνο με όλες τις δυσκολίες πετύχαμε στόχους, μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους, εννοώ οικονομικούς στόχους, όσον αφορά τη συμφωνία και πετύχαμε αντί για έλλειμμα 0,25% το 2015, πετύχαμε πλεόνασμα 0,7%. Μια διαφορά περίπου στο 1%. Αυτό σημαίνει 1,8 δισ. Αυτό είναι που καταφέραμε αυτή τη χρονιά» είπε για να συμπληρώσει: «αυτό σημαίνει ότι μπορούμε στα επόμενα χρόνια, μέχρι την τελική μέτρηση του προγράμματος -σας θυμίζω ότι είναι τον Απρίλιο του 2019- με σταθερά βήματα και με όλη την προσπάθεια θα φτάσουμε να βγούμε από τον στόχο χωρίς άλλα προβλήματα. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι για τριετία. Δηλαδή είναι μέχρι το 2018. Η μέτρησή τους θα γίνει το 2019. 'Αρα έχουμε όλους τους λόγους να πιστεύουμε ότι μέχρι το 2019 έχουμε οικονομική και πολιτική σταθερότητα, άρα και κοινωνική σταθερότητα».

Για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει όλους τους λόγους να πιστεύει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί. «Φέτος, εάν υποθέσουμε ότι είχαμε τη μέτρηση του Απριλίου, αντί για έλλειμμα θα μας έβρισκε πλεόνασμα. Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά. Σας θυμίζω με capital controls και με ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και μέσα, αλλά και έξω, και βεβαίως με έλλειμμα εμπιστοσύνης για τα βήματα που έχει κάνει η χώρα από τους έξω και από τους δανειστές. Σήμερα λοιπόν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι, αφού πετύχαμε το πλεόνασμα για φέτος, του χρόνου θα είναι πιο εύκολα. Με δεδομένο ότι αλλάζει και το οικονομικό κλίμα. Σήμερα έχουμε και τον ESM να μιλά γι' αυτό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», παρατήρησε και επισήμανε ότι «με τη μεγάλη προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας», στο μνημόνιο του καλοκαιριού χαμήλωσαν τα πρωτογενή πλεονάσματα που μας απάλλαξαν από τα 20 δις επιπλέον μέτρα για την τριετία. «Σας θυμίζω ότι για το 2016 υπάρχει στόχος στο 0,5%, το 2017 στο 1,5% και το 2018 είναι 3,5%. Αυτό το 3,5% είναι που θα μετρηθεί και το 2019. Θεωρούμε ότι με την πολιτική που ακολουθείται και με την προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας, είναι απολύτως εφικτό σε τρία χρόνια να μιλήσουμε πια για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη των μνημονίων», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν όμως στραβώσει κάτι, η κ. Γεροβασίλη είπε τυχόν ενεργοποίηση θα είναι στην ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα Προεδρικό Διάταγμα για την ενεργοποίηση, όπως εξήγησε και «στη συνέχεια φτάνουμε στο σχέδιο προϋπολογισμού που είναι τον Οκτώβριο και εκεί η κυβέρνηση -σε συμφωνία και με τους θεσμούς- νομοθετεί αυτό το μίγμα που εκτιμά εκείνη ότι είναι ισορροπημένο».

«Βεβαίως, έχουν ήδη εξαιρεθεί οι ευάλωτες κατηγορίες για την κοινωνική πολιτική όπως ξέρετε. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και το μίγμα της πολιτικής που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου Οκτωβρίου. Με αυτή την έννοια λοιπόν, επειδή ξέρουμε τους στόχους και τις βασικές μας γραμμές και ξέρουμε και ποιους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε, εννοώντας ποια ομάδα πληθυσμού, εννοούμε τους ευάλωτους και τους μεσαίους κυρίως. Έχουμε κάνει όλο αυτόν τον αγώνα για να σώσουμε μισθούς και συντάξεις. Είναι η πρώτη χρονιά που δεν μειώθηκαν μισθοί, δεν μειώθηκαν κύριες συντάξεις, μετά από τόσα χρόνια. Αυτό έγινε με αγώνα. Τον ίδιο αγώνα θα συνεχίσουμε να δίνουμε σταθερά και για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε τη γνώμη ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις για τη δημιουργία ενός άλλου κυβερνητικού σχήματος δεν υπάρχουν και γι΄αυτό δεν έχουν βάση αυτές οι συζητήσεις. Για το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα προσώπων που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα κυβερνητικό σχήμα, σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών ήδη ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. 'Αλλωστε, αυτό έχει αποτυπωθεί και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα και νομίζω ότι είναι μία λογική τακτική. Αυτό, σε επίπεδο προσώπων, έχει ήδη αποτυπωθεί και νομίζω ότι όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού περιβάλλοντος».

Εκτίμησε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στη χώρα μας πολιτικές δυνάμεις, που μπορούν να στηρίξουν πολιτική εξόδου της χώρας από τα προβλήματα».

«Αυτό φάνηκε, δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες με άσχημο τρόπο, την στιγμή του πιο κρίσιμου Eurogroup, η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όταν από το εξωτερικό έρχονται και στηρίζουν -μια ομάδα Ευρωσοσιαλιστών, η Ευρωπαϊκή Αριστερά- με πάθος την προσπάθεια της κυβέρνησης και αυτό διατυπώνεται στο δημόσιο λόγο . Όπως σε μια συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό θέμα χθες, όπου δυστυχώς είδαμε τον κύριο Βέμπερ του ΕΛΚ να ακολουθεί μια εντελώς αντίθετη ρητορική» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος η οποία τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει τοποθετηθεί για τη στάση του κυρίου Βέμπερ στη χθεσινή συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου