Τετάρτη, Μαΐου 04, 2016

Νέες θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα


Posted by economikos


Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα.... στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη του αναμενομένου χάρη στη θετική επίδραση του τουρισμού, την εσωτερική κατανάλωση και τις εξαγωγές. Οι καλύτερες επιδόσεις στους παραπάνω τομείς μετρίασαν και τις επιπτώσεις του περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Πάντως, η Κομισιόν επισημαίνει στην έκθεση ότι η επιβεβαίωση της επιστροφής στην ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας.

Όπως σημειώνεται ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχίσει να βαρύνει στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών η πτώση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να αντισταθμιστεί από θετική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών που θα συμπληρωθεί από μια καλή τουριστική σεζόν και θετικές τάσεις στις εξαγωγές αγαθών.


Στο πακέτο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς περιλαμβάνεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία ΙΧ, τους φόρους κατανάλωσης (κύρια στα προϊόντα ενέργειας), τα αλκοολούχα και τον καπνό.

Σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ το 2015 θα υποχωρήσει στο 3,1% το 2016 και στο 1,8% το 2017, ενώ οι χειμερινές προβλέψεις εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 3,4% φέτος και 2,1% του χρόνου.Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί και φέτος, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται από του χρόνου.

Η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει κοντά στα ιστορικά υψηλά φέτος και του χρόνου. Το 2016 θα κυμανθεί στο 24,7% του ενεργού πληθυσμού και το 2016 στο 23,6%. Οι εαρινές προβλέψεις είναι δυσμενέστερες των προηγούμενων που εκτιμούσαν την ανεργία στο 24% φέτος και 22,8% του ενεργού πληθυσμού του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου