Τετάρτη, Μαΐου 04, 2016

Το Grexit επιστρέφει;



Εν μέσω μίας διαπραγμάτευσης που σέρνεται και μίας οικονομικής κρίσης....
που ολοένα και περισσότερο βαθαίνει στην Ελλάδα, δύο δηλώσεις που έγιναν χθες, από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Προκόπη Παυλόπουλο, έδωσαν τροφή για σενάρια εξόδου από το ευρώ κατά το σχέδιο του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών και επιστροφή στη δραχμή.

Θυμίζουμε πώς ο κ. Σόιμπλε είχε προτείνει πέρσι την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (για πέντε χρόνια) με την χορήγηση βοήθειας από την Ε.Ε. της τάξεως των 50 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προέκυπταν από τη χρήση του διπλού νομίσματος.

Αυτό το σενάριο ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι και το επανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρκετές φορές, καθώς επίσης και άλλοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Εννοείται βέβαια πώς αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ αυτό δεν θα ήταν προσωρινό, αλλά για πάντα.

Κάτι τέτοιο ωστόσο φοβήθηκαν πολλοί πώς θα ήταν η αρχή του ξηλώματος του πουλόβερ της Ευρωζώνης, ίσως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αν η Ελλάδα κατάφερνε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες και να σταθεί στα... πόδια της και πάλι εκτός ευρώ, το παράδειγμα της θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Χθες, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πώς "δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά", προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος. Αυτή η δήλωση του κάθε άλλο παρά καθησυχαστική μπορεί να ήταν, αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκει πάντα κάτι να πει εναντίον της Ελλάδας και να ζητήσει επιπλέον μέτρα.

“Ξύπνησε” λοιπόν τις πρόσφατες μνήμες περί προσωρινής εξόδου από το ευρώ που ο ίδιος είχε κάνει, δεδομένου ότι εδώ και μήνες “τραβάει” η αξιολόγηση και πηγαίνει από το Eurogroup σε Eurogroup το κλείσιμο της χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις και να μην διαφαίνεται συμφωνία ούτε στις 9 Μαΐου.

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήρθε σε συνέχεια του “χρησμού” του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είπε πώς, “η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου