Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχουν 200 βουλευτές για να ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης
Ο Τσίπρας θα προτείνει απλή αναλογική, κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα και ψήφο στα 17 ...
Ποιά κόμματα θα στηρίξουν τον Τσίπρα
Αντιδρά έντονα η ΝΔ
Από τη βάσανο του κόμματος πρόκειται να περάσει η σύνθεση της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο αλλά και οι ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, καθώς σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και οι εσωκομματικές τάσεις παίρνουν «θέση μάχης».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει το στίγμα των προθέσεών του κατά την ομιλία του. Μετά και την ολοκλήρωση των επαφών Τσίπρα με τους αρχηγούς, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ κυβερνητική σύσκεψη για πάνω από δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Παρόντες ήταν υπουργοί καθώς και στενοί του συνεργάτες και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο εκλογικός νόμος.
Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα κινείται στη βάση της απλής αναλογικής με πλαφόν 3%, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ψήφο στα 17, αφού κοινή διαπίστωση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις από την αντιπολίτευση έρχονται σύμφωνες στα παραπάνω.
Για να ψηφιστεί από τη βουλή η πρόταση Τσίπρα για νέο εκλογικό νόμο και για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Θα πρέπει δηλαδή να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση και άλλα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση πιθανολογεί ότι υπέρ της πρότασής της θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ (στην τελευταία συνδιάσκεψη είχε ληφθεί απόφαση υπέρ της απλής αναλογικής), και η Ενωση Κεντρώων. Αβέβαιο θεωρείται, ωστόσο, αν θα ψηφίσει το Ποτάμι, αφού ο Σταύρος Θεοδωράκης θέτει όρο να δοθεί μπόνους στο πρώτο κόμμα ώστε να μη μείνει ακυβέρνηση η χώρα. Με αυτούς τους υπολογισμούς, η πρόταση Τσίπρα δεν συγκεντρώνει τις 200 απαραίτητες ψήφους. Αυτό που μένει λοιπόν στον πρωθυπουργό είναι να προτείνει «για την τιμή των όπλων» την απλή αναλογική, αφού γνωρίζει ότι η πρότασή του δεν πρόκειται να εγκριθεί από την πλειοψηφία της βουλής.
Τα συμπεράσματα του Μαξίμου
Με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν επιθυμεί αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας, όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουν την ίδια στόχευση. Ειδικότερα:
• Το ΠΑΣΟΚ περιμένει η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μπόνους, του πλαφόν 3% και της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών
• Το ΚΚΕ θέλει απλή και άδολη αναλογική (χωρίς πλαφόν 3%) και η στάση του μέχρι την τελευταία στιγμή αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό
• Η Ένωση Κεντρώων εμφανίζεται θετική, αλλά διαφωνεί στην κατάτμηση των περιφερειών και στην ενδεχόμενη κατάργηση του ορίου εισόδου στη Βουλή
Το Ποτάμι ζητά μικρό, πιο αναλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα
Έρχονται τροπολογίες από τους «53»
Πέρα από τον εκλογικό νόμο όμως, τα «δόντια» της ετοιμάζεται να δείξει και η εσωκομματική τάση των 53. Μετά την κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, ελήφθη η απόφαση να κατεβάσουν τροπολογίες.
Κατά πληροφορίες, μία από αυτές θα αφορά στην ιδιοκτησία του Προγράμματος. Ειδικότερα, κομματικά στελέχη εξηγούν στο iefimerida.gr πως «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το Πρόγραμμα αυτό δεν είναι ιδιοκτησία μας, αλλά οτι αναγκαζόμαστε να το εφαρμόσουμε". Επίσης, αναμένεται τροπολογία για το μεταναστευτικό και ειδικότερα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που προκάλεσαν πρόσφατα και την αντίδραση μερίδας βουλευτών σε τροπολογία του Γ. Μουζάλα για τις απελάσεις.
Πηγή: Ο Τσίπρας δεν έχει 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου -Τι θα προτείνει | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/274351/o-tsipras-den-ehei-200-psifoys-gia-allagi-eklogikoy-nomoy-ti-tha-proteinei#ixzz4CZThhpTS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου