Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2016

Κάμερον αποχαιρετώντας τους «27»: Μετάνιωσα για το αποτέλεσμα, όχι για το δημοψήφισμα


Συναινετικό διαζύγιο ή σκληρό παζάρι για το Brexit;
Το τελευταίο δείπνο του Κάμερον με τους ηγέτες των «27»

Συγκινημένος, ο Βρετανός πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τους ομολόγους του, καθώς στην επόμενη Σύνοδο η χώρα του θα εκπροσωπηθεί ...
από τον διάδοχό του - Μέχρι τότε θα παραμείνει το ισχύον «status quo» στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ - Άλλα κράτη-μέλη επιθυμούν την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 και άλλα μια πιο αργή διαδικασία.

Συναινετικό διαζύγιο ή σκληρό παζάρι για το Brexit; Αυτό είναι το ερώτημα-δίλημμα που προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο δείπνο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε μια «συγκινησιακά φορτισμένη» εισήγηση, ουσιαστικά αποχαιρετώντας τους, καθώς στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα παραστεί στην άτυπη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.

Μέχρι τότε θα ισχύει το παρόν «status quo» στις σχέσεις ΕΕ - Μεγάλης Βρετανίας, στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου όμως θα φανεί η θέληση του νέου Βρετανού ηγέτη για το μέλλον, ενεργοποιώντας ή όχι το άρθρο 50, που αφορά στην έξοδο ενός κράτους-μέλους.

Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται τώρα είναι η μορφή της διαδικασίας από αυτό το σημείο και το κατά πόσο θα εξελιχθεί σε ένα «συναινετικό διαζύγιο», όπου ο νέος πρωθυπουργός θα δράσει ουσιαστικά ως ένας... συμβολαιογράφος-τοποτηρητής, που θα επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις εξόδου, ή θα υπάρξει ένα μεγάλο παζάρι, όπου ενδεχομένως θα ζητηθεί εκ νέου η λαϊκή βούληση των Βρετανών.

Προς το παρόν, υπάρχουν δύο κύριες απόψεις στη Σύνοδο: η μία, που ενστερνίζονται θεσμοί και κράτη-μέλη που θέλουν την επίκληση του άρθρου 50 το συντομότερο και, από την άλλη πλευρά, κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Λιθουανία, που θέλουν να δοθεί χρόνος στη Μεγάλη Βρετανία, με μια πιο αργή διαδικασία.«Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΜΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 50»

Φωτογραφία: Twitter @BBCNews

Την τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την ολοκλήρωση του δείπνου της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Κάμερον τόνισε πως η χώρα του «δεν θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην ΕΕ», ενώ υπογράμμισε πως μετάνιωσε για το αποτέλεσμα, αλλά όχι για το δημοψήφισμα.

«Η Μεγάλη Βρετανία φεύγει μεν αλλά δεν θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη. Οι χώρες είναι σύμμαχοι», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε αλλά και τι θα κάνουμε στο μέλλον. Πρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα», είπε και συνέχισε:

«Η Ε.Ε. των 27 είναι αλληλέγγυοι και δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία επί τούτου. Παρά τις αντιξοότητες, έβλεπα πως μπορούμε να συζητούμε μαζί. Εγω φεύγω από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ίσως να είμαι εδώ τελευταία φορά. Πάντα μιλάγαμε για έναν οργανισμό που ενώνει χώρες, οι οποίες ήταν σε πόλεμο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια».


Οπως πρόσθεσε ο Κάμερον, «ήταν μια σημαντική συνάντηση, υπήρχε καθολικός σεβασμός για την απόφαση. Ο τόνος ήταν αυτός της θλίψης και της λύπης. Επιπλέον, υπήρξαν θετικές συζητήσεις. Πρέπει να μιλήσουμε για το εμπόριο, την ασφάλεια.»

Παράλληλα, επεσήμανε πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να δούμε «το πως θα χειριστούμε την ατζέντα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.E»

«Ολοι θέλουν να δουν ένα ξεκάθαρο μοντέλο για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Βρετανίας. Εξετάσαμε τις διαφορετικές επιλογές μιας εξόδου. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να υιοθετήσει την δική του προσέγγιση», τόνισε και επισήμανε πως «η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα αποφασιστεί από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό»

«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι η στενότερη σχέση για το μέλλον, για να κρατήσουμε τις χώρες μας ασφαλείς», πρόσθεσε.

«Ο διάδοχός μου πιστεύω πως θα διατηρήσει την ίδια στάση, θα θέλει να οικοδομήσει μια στενή σχέση μαζί τους. Εχουμε κοινές προκλήσεις και κοινό μέλλον», κατέληξε.

Πηγή: Κάμερον αποχαιρετώντας τους «27»: Μετάνιωσα για το αποτέλεσμα, όχι για το δημοψήφισμα | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/275058/kameron-apohairetontas-toys-27-metaniosa-gia-apotelesma-ohi-gia-dimopsifisma#ixzz4CumSyvuc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου