Σάββατο, Ιουνίου 18, 2016

Σε γαλάζιο ομιχλώδες τοπίο...



Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η Νέα Δημοκρατία, αφού τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στο καναβάτσο λόγω των εσωτερικών εντάσεων για τη στρατηγική του κόμματος, αλλά και...
τους αυτοσχεδιασμούς των στελεχών, που επιχειρούν να προσπεράσουν τη βούληση της ηγετικής ομάδας.

Σε μια σειρά θεμάτων η Ν.Δ. δείχνει να μην διαθέτει ενιαίο βηματισμό και το εμφανές αυτό πρόβλημα επιχειρεί να ξεπεράσει ο αρχηγός της με την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να παραπονεθεί για μια σειρά ζητήματα, επιχειρώντας προφανώς αποπροσανατολισμό.

Τα θέματα που τις τελευταίες μέρες έδειξαν την προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

◆ Η σπουδή στελεχών, όπως ο Άδωνις και ο Βορίδης, να «αγκαλιάσουν» τη διαμαρτυρία των «Παραιτηθείτε» και η κυβερνητική αντεπίθεση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κρύβεται από πίσω.
◆ Η μεγάλη ένταση που πυροδοτείται στο εσωτερικό από το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη ρελάνς των καραμανλικών.
◆ Η πλήρης στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις, αφού το όποιο προβάδισμά της φαίνεται να οφείλεται στη συσπείρωση που έχει πιάσει οροφή.
◆ Το ότι βρίσκεται απομονωμένη από την κυβέρνηση και την υπόλοιπη δημοκρατική αντιπολίτευση στο θέμα του εκλογικού νόμου να υπερασπίζεται ένα πασιφανώς στρεβλό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Η σφοδρή αντεπίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση για το κίνημα «Παραιτηθείτε» με επικεφαλής τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, που χρέωσε τη χτεσινή διαδήλωση στη Ν.Δ., ως σχέδιο Β’, μετά το αποτυχημένο «Φύγετε» των προηγούμενων μηνών, έφερε σε προφανή αμηχανία την αξιωματική αντιπολίτευση. Μετά τις θριαμβικές κορώνες στελεχών του κόμματος, όπως ο αντιπρόεδρος Άδωνις και ο Μάκης Βορίδης, που δήλωσαν ότι θα προσέλθουν, η Ν.Δ. επισήμως επιχείρησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν βρίσκεται από πίσω, δεν κατευθύνει, καθοδηγεί και ποδηγετεί την κίνηση, θέλοντας να «πείσει» ότι πρόκειται για μια αυθόρμητη εκδήλωση.

Τόσο ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, έσπευσαν να δηλώσουν ότι η Ν.Δ. δεν εμπλέκεται πολιτικά ή οργανωτικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, παρότι αποδέχεται τους στόχους της. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος επιχείρησε να απεμπλέξει το κόμμα από τη διαμαρτυρία: «Η Ν.Δ. δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή και αυτή είναι συνειδητή μας απόφαση. Είναι μία κίνηση πολιτών και εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε να καπελώσουμε ούτε να κηδεμονεύσουμε. Ο κάθε πολίτης κάνει ό,τι θέλει. Και οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι δυνάμεις ανεξαιρέτως, έχουμε υποχρέωση να ακούσουμε τους πολίτες». Ωστόσο η ζημιά είχε γίνει, αφού φαίνεται ότι ένα αστικό κόμμα, το οποίο δημόσια αποφεύγει τέτοιου είδους ακτιβισμούς, εμπλέκεται σε μια διαμαρτυρία με έωλο κεντρικό σύνθημα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ στο εγχείρημα εμπλέκονται πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Μ. Επιτροπάκης, Θ. Χειμωνάς), η κρίση ξέσπασε στη Νέα Δημοκρατία, αφού η Χαριλάου Τρικούπη αρνήθηκε να μπει στη συζήτηση και να επιμεριστεί ευθύνες, αποδίδοντας τις πρωτοβουλίες σε «αυτοσχεδιασμό» των συγκεκριμένων προσώπων, χωρίς οργανωτική κατεύθυνση και πολιτική αναφορά, παρότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα που, όπως λέει, φέρνουν οι συμφωνίες Τσίπρα - δανειστών.

Πάντως η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε να αξιοποιήσει τη γλωσσική ακρότητα Φίλη περί διαμαρτυρίας στα «όρια της συνταγματικότητας» για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για αυταρχισμό και απολυταρχικές τάσεις. Η βασική πολιτική κατεύθυνση της Συγγρού είναι η νυν υπέρ πάντων φθορά της κυβέρνησης και σε αυτό το πεδίο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο και κυρίως μέσω της πολιτικής όξυνσης με συνεχή εκτόξευση δηλητηριωδών σχολίων και αιτήματα παραιτήσεων βουλευτών.

Την ώρα που μαίνεται η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, στο παρασκήνιο σοβεί μια άλλη μείζονα διαφωνία, η οποία στη φάση αυτή είναι ελεγχόμενη, αλλά όταν το θέμα έρθει στη φάση της αποσαφήνισης και η Ν.Δ. θα πρέπει να κρατήσει μια ενιαία στάση, αναμένεται να υπάρξουν σοβαροί κλυδωνισμοί.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας πριν από δύο εβδομάδες στον ΣΚΑΪ να απορρίψει την απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό. Τη θέση αυτή την είχε πρώτος διατυπώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και τη διαφυλάττει ως «οικογενειακό κειμήλιο» η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία από το Twitter φρόντισε να διαφωνήσει ανοιχτά με τον πρόεδρο του κόμματος και αδελφό της.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, την ίδια άποψη έχουν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το «παρών» που φρόντισε να φωνάξει, καίτοι «απρόσκλητος», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο σιωπηλός των Βρυξελλών με μια αιφνιδιαστική δήλωσή του έσπευσε να μας πει ότι όταν θα φτάσει η ώρα αυτή, ο ίδιος θα ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον θώκο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να δηλώσει «παρών». Την ίδια φιλοδοξία διατηρεί και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται στο ενδεχόμενο που αυξηθούν οι δραστηριότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη θέση αυτή διατυπώνει στους πολιτικούς του φίλους και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που θα δεχόταν να τεθεί υποψήφιος στην κρίση του λαού, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σοβαρές αρμοδιότητες.

Το ζήτημα όμως δεν είναι η μείζονα διαφωνία πέντε κορυφαίων στελεχών, όσο ότι την άποψη Καραμανλή μοιάζει να ενστερνίζονται πολλοί βουλευτές, που αναμένουν ένα νεύμα, προκειμένου να διαχωρίσουν δημόσια τη θέση τους από τη θέση Μητσοτάκη.

Από την πλευρά Μητσοτάκη έχουν κορυφωθεί οι διαρροές ότι η πλευρά Καραμανλή παίζει άσχημο εσωκομματικό παιχνίδι, κατηγορώντας συγκεκριμένα στελέχη ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία να υπονομεύουν μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο ενημερωτικών σελίδων και μπλογκ κάθε κίνηση της νέας ηγεσίας. Στην κριτική τους δεν συμπεριλαμβάνουν το γραφείο Καραμανλή και τους άμεσους συνεργάτες του, ωστόσο αναρωτιούνται γιατί δεν παρεμβαίνει με έναν τρόπο προκειμένου να συμβάλει στην αλλαγή κλίματος.

Συνεργάτες του Μητσοτάκη εκτιμούν ακόμη ότι σταθερά και πολύ συστηματικά επιχειρείται ένα κομμάτι των καραμανλικών να στοιχηθεί πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αντιμετωπίζεται με καχυποψία για τη σχέση που διατηρεί με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και δημοσιογραφικά κέντρα, μέσω των οποίων ασκεί, όπως του καταλογίζουν, πολιτική στο παρασκήνιο ερήμην του κόμματος. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης διατηρεί μια σχέση παγερά ευγενική με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αρκείται στις αναγκαίες εκ των ρόλων τους θεσμικές επαφές, ενώ κανείς από τους δύο δεν ξεχνά ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απείχε από την ψηφοφορία ανάδειξης του Π. Παυλόπουλου στον προεδρικό θώκο.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η εσωτερική κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία δεν την αφήνει να ξεφύγει στις δημοσκοπήσεις, αφού όλα δείχνουν ότι η όποια διαφορά εμφανίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη δική της συσπείρωση και στη χαλαρή συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων μπορεί να χρησιμοποιούνται συχνά αντιδεοντολογικά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για να χτίσουν αίσθηση πολιτικής κυριαρχίας, δείχνουν όμως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μακριά από το να θεωρείται βέβαιη νικήτρια στις επόμενες εκλογές. Και μπορεί να υπερέχει στην παράσταση νίκης, ωστόσο σε πολλά άλλα σημεία τα αποτελέσματα είναι ισόπαλα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές εδώ και τώρα και προτιμούν να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση, οπότε η Ν.Δ. πρέπει να δείξει ότι διαθέτει πολιτική αντοχή, συνοχή, ελκυστικές προτάσεις και ένα διατεταγμένο πολιτικό προσωπικό που μπορεί να πείσει για την αποτελεσματικότητά του. Προς το παρόν κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν προκύπτουν. Μάλιστα η Ν.Δ. υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί τραγικά απομονωμένη από τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ αν βρει πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Παρά τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση στις ηγεσίες των τριών κομμάτων αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να αρνηθούν σοβαρές θεσμικές αλλαγές, τόσο όσον αφορά τον εκλογικό νόμο όσο και σε τροποποιήσεις του Συντάγματος. Η σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπερασπιστεί έναν φαύλο νόμο ενισχυμένης αναλογικής με ένα υπέρμετρο μπόνους που αλλοιώνει πλήρως την αντιπροσώπευση των πολιτών θεωρείται ακόμη και από νεοδημοκρατικά στελέχη μια ακόμη επιπόλαιη κίνηση. Υπάρχουν πολλοί που ακόμη και επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχαν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο ενός αναλογικότερου νόμου που θα εναρμονιζόταν με το δημόσιο αίσθημα για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη είχε τοποθετηθεί ανοιχτά δημόσια για την ανάγκη εισαγωγής του μικτού εκλογικού συστήματος, αντίστοιχου του γερμανικού, με την εισαγωγή λίστας επικρατείας και σταυρό ανά περιφέρεια. Έτσι πολλοί στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι δεν μπορεί εύκολα και επί μακρόν να σταθεί το αίτημα κυβερνήσεων σταθερότητας από την πλευρά της ηγεσίας. Ο κίνδυνος της πολιτικής απομόνωσης και της αποκοπής από το μέτωπο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μπορεί να στοιχίσει και πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία, αφού είναι κοινός τόπος ότι, εκτός από οικονομικό, το πρόβλημα της χώρας είναι και πολιτικό και το πολιτικό σύστημα χρειάζεται επειγόντως αναζωογόνηση. «Δεν μπορούμε να πάμε μακριά βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να ζητάμε αυτοδυναμία» επισημαίνει έμπειρος κοινοβουλευτικός. Αντί άλλης απάντησης το επικοινωνιακό επιτελείο επιχείρησε να στρέψει την μπάλα στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης, επιχειρώντας να εμπλέξει και τον πρόεδρο της Βουλής.

Η τετρασέλιδη επιστολή επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική συζήτηση, μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση αυτή λησμονεί ότι η κυβέρνησή του δεν ήταν αναμάρτητη στο θέμα της κοινοβουλευτικής πρακτικής της. Και σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ μακριά. Λεπτομέρειες για την απάντηση Βουλής και κυβέρνησης επί της αναλυτικής επιστολής Μητσοτάκη θα διαβάσετε στη σελίδα 18...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου