Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2016

Βερολίνο: «Μπλόφα» του Ερντογάν η απειλή ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία -Δεν τον συμφέρει

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Ο κορυφαίος σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν πτοείται από τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.... της Άγκυρας με την ΕΕ για την προσφυγική κρίση.

Από τα όσα είπε ο Γερμανός σε Βρετανό διπλωμάτη, φαίνεται ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπλοφάρει, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως απλά... νταηλίκια τις δηλώσεις του, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν συμφέρει την Αγκυρα να «σπάσει» τη συμφωνία.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει να ακυρώσει τη συμφωνία, αν η ΕΕ δεν τηρήσει τη δέσμευσή της για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Ομως, ο σύμβουλος της Μέρκελ Ούβε Κορσέπιους δήλωσε σε υψηλόβαθμο Βρετανό διπλωμάτη στο Βερολίνο ότι συμφέρει περισσότερο την Αγκυρα να κρατήσει «ζωντανή» τη συμφωνία, παρά να την αφήσει να καταρρεύσει, σύμφωνα με το Politico.

«Ο Ούβε Κορσέπιους μου είπε σήμερα ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ήρεμη», ανέφερε σε μήνυμα προς το Λονδίνο, στις 13 Μαΐου, ο εν λόγω Βρετανός διπλωμάτης. «Παρότι ο Ερντογάν έχει ακόμη την ικανότητα, θεωρητικά, να προκαλέσει ένα κύμα προσφυγικών ροών, οι απειλές του είναι απλά νταηλίκια. Είναι στρατηγικό συμφέρον του Ερντογάν να διατηρήσει λειτουργική τη σχέση με την ΕΕ», ανέφερε ακόμη. Το συγκεκριμένο μήνυμα είχε την υπογραφή WOOD, και φέρεται να έχει γραφτεί από τον Σεμπάστιαν Γουντ, τον Βρετανό πρέσβη στο Βερολίνο, αναφέρει το Politico.

Αν και δεν είναι γνωστός εκτός των κύκλων των αξιωματούχων, ο Κορσέπιους- που υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις Βρυξέλλες- παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών της Μέρκελ και εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, σημειώνει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας.

Το παραπάνω μήνυμα γράφτηκε πριν από τις πρόσφατες εντάσεις που προκλήθηκαν στις σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα, μετά από την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915. Παρόλα αυτά, δίνει μία εξήγηση για την αντίδραση της Μέρκελ στις επίμονες προκλήσεις της Αγκυρας, σχολιάζει το Politico, καθώς δείχνει ότι το Βερολίνο έχει καταλήξει πως ο Ερντογάν χρειάζεται την Ευρώπη, όσο η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία.

«Η ένταξη στην ΕΕ και η απελευθέρωση της βίζας παραμένουν στρατηγικοί στόχοι για την Τουρκία», αναφέρει ο διπλωμάτης στο μήνυμα, επικαλούμενος τα όσα του είπε ο Κορσέπιους. Η στρατηγική του Βερολίνου είναι να σχεδιάσει αυτή τη διαδικασία, εν μέρει για να επιτρέψει να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές. «Μπορούμε να το κρατήσουμε υπό έλεγχο το θέμα», ανέφερε ο Κορσέπιους, σύμφωνα πάντα με το μήνυμα που επικαλείται το Politico.



Πηγή: Βερολίνο: «Μπλόφα» του Ερντογάν η απειλή ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία -Δεν τον συμφέρει | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/272383/verolino-mplofa-toy-erntogan-i-apeili-oti-tha-tinaxei-ston-aera-ti-symfonia-den-ton#ixzz4Ba1CMdme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου