Τρίτη, Ιουνίου 21, 2016

Βρετανικό δημοψήφισμα, προσφυγικό,τρομοκρατία, στο επίκεντρο ομιλίας του Γ. Κουμουτσάκου

Στην 23η Σύνοδο Κορυφής των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο βουλευτής Β' Αθηνών και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο... του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βρετανικό δημοψήφισμα

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ επισήμανε ότι «πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εμποδίσουμε τα εθνικιστικά κόμματα να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τον πανικό που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και τις ανησυχίες που γέννησε η προσφυγική κρίση. Η Ευρώπη, ως κοινότητα δημοκρατικών κρατών χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και αλληλεγγύη, όχι τον κατακερματισμό των δυνάμεών της. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία».

Εξέφρασε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη του στους Βρετανούς πολίτες για ένα θετικό αποτέλεσμα, για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Τυχόν απομάκρυνση από την ΕΕ θα μικρύνει πρωτίστως τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη ως πολιτική οντότητα. Από ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα όλοι χάνουν», τόνισε.

Ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσφυγική κρίση

Για το θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας για την ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία, τόνισε ότι τέσσερις αρχές θα πρέπει να κατευθύνουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις:

1. To προσφυγικό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατία.

2. Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας ή τις προκλήσεις ασφαλείας που μπορεί να σχετίζονται με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

3. Η εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους-μέλους είναι στην πραγματικότητα εσωτερική ασφάλεια όλων των κρατών-μελών.

4. Ο κατακερματισμός της προσπάθειας αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων κάνει την ΕΕ ακόμα πιο ευάλωτη.

5. Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ελεύθερη κίνηση των Ευρωπαίων πολιτών και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

«Το προσφυγικό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατία»

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα προσφύγων, ως ακόμα μια αφορμή ανάδειξης της ανθρωπιστικής διάστασης της κρίσης. Τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν σχετίζεται με την προσφυγική κρίση. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το στείλουμε εμφατικά στους πολίτες της Ευρώπης. Οι περισσότεροι τρομοκράτες δεν ήταν άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του πολέμου, αλλά άνθρωποι που είχαν γεννηθεί εδώ, στην Ευρώπη. Το Διεθνές Αντιτρομοκρατικό Κέντρο εκτιμά ότι 4.000 πιθανοί τρομοκράτες ζουν αυτή τη στιγμή ανάμεσά μας. Αυτό σημαίνει ότι μείζονος σημασίας είναι η αποφυγή ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας μας.

Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας απαιτείται ένα κοινό όραμα που να περιλαμβάνει:

- Αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης, ξεκινώντας από τη Συρία, τη Λιβύη και το Νότιο Σουδάν.

- Μια νέα νοοτροπία στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να συνεργάζονται πιο συστηματικά και να μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες.

- Ενίσχυση της κοινής διασφάλισης των συνόρων με τη δημιουργία της κοινής ακτοφυλακής η οποία αυτονόητα θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ώστε να σέβεται την κυριαρχία των εθνικών κρατών.

- Πλήρη άρση των ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, χωρίς εξαιρέσεις.

- Νέο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου που θα μοιράζει το βάρος και την ευθύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Και μέχρι να συμβεί αυτό, πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου για αναλογική επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ένωσης, με αντίστοιχη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη.

- Εύρυθμη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των εισερχομένων ροών με έμφαση στα hot spots.

- Συνεργασία με τις χώρες transit, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, χωρίς όμως παραχωρήσεις στα θέματα αρχής και τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης.

- Πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης παράνομων οικονομικών μεταναστών.

- Αντιτρομοκρατική συνεργασία με χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ασίας.

«Ο κατακερματισμός μάς κάνει ευάλωτους»

Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε λέγοντας: «Για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις πρέπει να εργασθούμε για μια ισχυρότερη Ένωση, στηριγμένοι στην ανυπόκριτη αλληλεγγύη και τις κοινές ευθύνες. Ο κατακερματισμός μας κάνει πιο ευάλωτους. Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταφράζεται σε αδυναμία. Οι στόχοι μας είναι κοινοί, καθώς και τα στρατηγικά μας συμφέροντα. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για συντονισμένη δράση και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για την ΕΕ».

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, o επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κόεν Γκέενς, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γάλλων Les Republicains Κριστιάν Ζακόμπ και κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου