Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2016

Οι 60 πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τη διπλή αξιολόγηση...


Η ανησυχία αυξάνεται καθώς άπαντες γνωρίζουν πως αυτήν τη φορά τα πράγματα στην Ευρώπη δεν θα είναι όπως πριν.

"Πρέπει μέσα σε...
60 ημέρες όλα να είναι έτοιμα για μια διπλή αξιολόγηση", εξηγεί διπλωματική πηγή στο capital.gr περιγράφοντας την κατάσταση που θα ισχύσει στο σενάριο Α, ήτοι στο σενάριο εκείνο που προβλέπει την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη υποδόση στις 15 Σεπτεμβρίου κι ενώ θα έρθουν ξανά οι θεσμοί στην Αθήνα.

Μετά ακολουθεί η ολοκλήρωση της δύσκολης δεύτερης αξιολόγησης, έως το τέλος Οκτωβρίου.
Το ζήτημα είναι και εξόχως πολιτικό διότι αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το πώς θα το διαχειριστεί όλο αυτό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

"Αντοχές δεν υπάρχουν, ούτε ανοχή για μια νέα ελληνική περιπέτεια", εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές στις Βρυξέλλες. Και καταμετρούν τα μέτωπα: το Brexit, τους δημοσιονομικούς/τραπεζικούς τριγμούς στην Ιβηρική χερσόνησο και την Ιταλία, το προσφυγικό, αλλά την τρομοκρατία, που έδειξε τα δόντια της με τη νέα τρομακτική τροπή που έλαβε η "τυφλή" επίθεση στη Γαλλία, αλλά και τα νέα δεδομένα λόγω Τουρκίας.

"Η Ελλάδα καλά θα κάνει να παραμείνει στη γωνία του κάδρου", επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Η διαχείριση όλων αυτών των πληγών απαιτεί από τους "θεσμούς" να επικεντρώσουν αλλού τις δυνάμεις τους, αλλά και τον χρόνο που έχουν για πολιτικές διαβουλεύσεις, αναφέρουν κύκλοι των "θεσμών" στις Βρυξέλλες.

Ορόσημο είναι ουσιαστικά ο Οκτώβριος, καθώς τότε λήγει το "τελεσίγραφο" για την κατάθεση της αίτησης βάση του άρθρου 50 της συνθήκης της Ε.Ε. για την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση χρονοκαθυστέρησης της κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα περιέχει το Μεσοπρόθεσμο ακόμα και για τον Σεπτέμβριο. Τότε, άλλωστε, υπολογίζει το υπουργείο Οικονομίας να καταθέσει τα "πακέτα" με τις δικές του εκκρεμότητες αλλά και με το σχέδιο ανάπτυξης, που παραμένει "άφαντο".

Τώρα, ποιά είναι τα μεγάλα μέτωπα που καλείται να κλείσει η κυβέρνηση:

Καταρχάς, η προώθηση των παρεμβάσεων στις τράπεζες, στο ΤΧΣ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (χωρίς καν περιθώριο αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο), η ταχύτερη προώθηση των ιδωτικοποιήσεων με την ενεργοποίηση του νέου Υπερταμείου, αλλά και η προώθηση του σχεδίου ταχύτερης αδειοδότησης των επιχειρήσεων για τη διενέργεια επενδύσεων.

Στα βασικά τους "προαπαιτούμενα" είναι και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με βασικό αίτημα την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, που θα πρέπει να γίνει με όχημα τις συστάσεις της Επιτροπής Σοφών. Μάλιστα, οι "θεσμοί" αντιτίθενται και σε όποια κίνηση "αναστροφής" των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, όπως είναι αυτή που προβάλλει η κυβέρνηση για τον βασικό μισθό...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου