Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2016

Πανελλαδικές: Άνοδος στις Ιατρικές σχολές - Πτώση σε Παιδαγωγικό και Πολυτεχνεία


Ανάλυση των βαθμολογιών

Από 18.500 μόρια στις Ιατρικές της Περιφέρειας - Άνω των 19.000 οι βάσεις στις Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Πτώση στις Παιδαγωγικές και σε Οικονομικά και Πολυτεχνικά τμήματα

Διπλή ταχύτητα αναμένεται να ακολουθήσουν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια....
και στα ΤΕΙ. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, όπως προκύπτουν από τις συγκεντρωτικές βαθμολογίες των υποψηφίων που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι Ιατρικές σχολές θα παραμείνουν στα ύψη, ξεπερνώντας τα 19.000 μόρια, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην περιφέρεια θα ξεκινήσουν οι Ιατρικές σχολές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από 18.500 μόρια.

Την ίδια ώρα Πολυτεχνικές σχολές, Παιδαγωγικά, Οικονομικά τμήματα θα δουν πτώση των βάσεων τους, ενώ πτωτική αναμένεται και η πορεία στις Νομικές σχολές.

Η γενικότερη εικόνα των γραπτών δείχνει ότι τα άριστα είναι ελάχιστα, καθώς οι βαθμολογίες άνω των 19.000 μορίων είναι λίγες ενώ περίπου 400 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες άνω των 18.500 μορίων στις ανθρωπιστικές σπουδές.

Όπως λένε οι ειδικοί, δεν υπάρχει εφέτος καμία σύγκριση με τις περσινές: Το «τοπίο», όπως έχει διαμορφωθεί περιλαμβάνει: Στα ύψη οι Ιατρικές, και οι Παραϊατρικές σχολές πέφτουν οι Πολυτεχνικές σχολές, αυξομειώσεις στις ανθρωπιστικές σχολές, «γκρέμισμα» των Παιδαγωγικών τμημάτων και άνοδος στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές σχολές είναι τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των βαθμολογικών στοιχείων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι βάσεις σε Αστυνομικές και Πυροσβεστικές σχολές που θα κινηθούν πολύ υψηλά ενώ και οι Στρατιωτικές σχολές θα κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικά οι βάσεις σε κάθε πεδίο αναμένεται να κυμανθούν ως εξής:

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομοιώσεις. Οι αυξομοιώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών.

- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές,σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.

- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών περίπου 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας.

- Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://results.it.minedu.gov.gr για τις βαθμολογίες τους στα ειδικά μαθήματα ενώ η οριστικοποίηση των μηχανογραφικών είναι έως τις 8 Ιουλίου.


Στατιστικά Κλίμακας Μορίων ΕΠΑΛ(2016)

Στατιστικά Κλίμακας Μορίων ΓΕΛ(2016)

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΝ -ΑΝΑ ΜΟΝ ΒΑΘΜ-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου