Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2016

Με τους Βρετανούς ήταν προσυμφωνημένο το σχέδιο της Τουρκίας και όχι με τον Κίσσιγκερ


image
Αναφέρομαι στο επετειακό άρθρο του αγαπητού Μάριου Αδάμου στην Σημερινή 20.7.2016 «Καρτερούμεν μέραν νύχταν…» και συγκεκριμένα στην αναφορά του ότι « Η Τουρκία ενήργησε με βάση το προσυμφωνημένο σχέδιό της με τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από...
χάρτη που έχει αποδεσμευτεί από τα αρχεία του Κίσσινγερ».

Να μου επιτραπεί από τον συνάδελφο να διαφωνήσω, απλά γιατί τα ιστορικά γεγονότα μέσα από τα επίσημα βρετανικά αρχεία, φανερώνουν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και μάλιστα με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται.
Είναι βέβαια γεγονός ότι για 42 χρόνια ο λαός αφέθηκε να πιστεύει ότι για όλα έφταιγαν οι Αμερικανοί και ενόσω τα επιρρίπτουμε όλα πάνω σ΄αυτούς είμαστε in. Και αυτή η θεωρία προωθήθηκε πρωτίστως από αθηναϊκούς κύκλους μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και η οποία ειρωνικά δούλεψε υπέρ των πραγματικών υπευθύνων/κηδεμόνων της τραγωδίας μας. Παρεμπιπτόντως εξού και το πλαστό (από Αθήνας πλευρά) έγγραφο τάχατες του… ΝΑΤΟ που αδίστακτα και δίχως επιβεβαίωση χρησιμοποίησε και η Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου της Κυπριακής Βουλής, και το οποίο αποκαλύψαμε στην Σημερινή με επιστολή από το Αρχείο του ΝΑΤΟ, ότι είναι πλαστό! (Σημερινή 26 Αυγούστου 2014 «Αρχείο ΝΑΤΟ: Το έγγραφο δεν είναι γνήσιο»).
Για τα τραγικά γεγονότα του 1974 πρωτίστως υπεύθυνοι ήσαν και παραμένουν οι Βρετανοί, και αυτό το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα επίσημα υπηρεσιακά τους αρχεία.
Ας πάμε όμως στον εν λόγω χάρτη από τα αρχεία του Κίσσιγκερ. (Στο θέμα αυτό αναφέρθηκα και σε ομιλία μου στις 11 Οκτωβρίου 2013 που διοργάνωσαν η Δεξαμενή Σκέψης Άγιος Νικόλαος και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και ολόκληρη η ομιλία βρίσκεται τόσο σε youtube όσο και δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα Ινφογνώμων με τίτλο «1974: Τροχοδρόμηση διχοτομικών σχεδίων, τουρκικές εισβολές – αποτυχίες και ευθύνες ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος…»
Εδώ παραθέτω τρείς χάρτες. Ο πρώτος δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο σε βιβλίο του Αριστερού Δώρου Άλαστου (Εύδωρα Ιωαννίδη) το 1964 με τίτλο « Cyprus what now?». Ο συγγραφέας αναφέρει πως η διχοτόμηση και η ομοσπονδία με δύο χωριστά κράτη με το 38% του κυπριακού εδάφους να δοθεί στους Τούρκους, συζητείτο έντονα για οκτώ χρόνια στο Λονδίνο (Φόρειν ΄Οφις) 1956-1964. Την ομοσπονδία την αποκαλεί συγκαλυμμένη διχοτόμηση. Και γνωρίζουμε ότι το 1964 οι Τούρκοι ήταν ακριβώς την διάλυση της Κ.Δ και αντικατάστασή με δύο ομόσπονδα κράτη που επεδίωξαν με σύμμαχους τους Βρετανούς αλλά απέτυχαν για να ξανα-δοκιμάσουν το 1974. Στις δε 3 Ιανουαρίου του 1964 το Φόρειν ΄Οφις, όπως ακριβώς έγραψε τότε ο Άλαστος, άρχισε να ετοιμάζει σχέδια (τα οποία βρήκα στα αρχεία δεκαετίες αργότερα) για δύο ομόσπονδα κράτη τα οποία ονόμαζε constituent states ( λέξεις που εμφανίστηκαν επίσημα το 2004 με το βρετανικό έκτρωμα ονόματι ‘Σχέδιο Ανάν’) ένα ελληνικό και ένα τουρκικό όπως απαιτούσαν οι Τούρκοι…

Posted by olympiada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου