Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2016

Τετ α τετ Τσίπρα-Μοσκοβισί -Ολη η ατζέντα: Εργασιακά, πλεονάσματα και…micro μanagement

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΙΣ 12.30
Το πρόγραμμα Μοσκοβισί στην Αθήνα -Με ποιους θα συναντηθεί


Τη φαρέτρα με τα επιχειρήματά της ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του Φθινοπώρου ετοιμάζει η Αθήνα και με το βλέμμα στραμμένο στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης... και στη μείωση των Πρωτογενών Πλεονασμάτων, ο πρωθυπουργός υποδέχεται στις 12.30 τον κοινοτικό επίτροπο επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έρχεται σε συνέχεια αυτής του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ και κρίνεται ως "σημαντική" από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Κι αυτό, γιατί ο Μοσκοβισίμπορεί να προσφέρει σε επίπεδο τεχνοκρατικό, χείρα βοηθείας για μία σειρά ζητημάτων που για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πρώτης προτεραιότητας.

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας-Μοσκοβισί
Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.grαναφέρουν πως τα "καυτά" θέματα της ατζέντας Τσίπρα-Μοσκοβισί είναι τρία:
• εργασιακά: η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Η Αθήνα επιθυμεί την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ώρα που οι δανειστές βάζουν θέμα για ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, δεν δείχνουν να ανησυχούν. Ο πρωθυπουργός έχει κάνει ήδη το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει κοινό μέτωπο με τους Γιούνκερκαι Γκάμπριελ , ενώ στόχος είναι να στείλει άλλο ένα μήνυμα στο ΔΝΤ ότι "η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας".

• Πρωτογενή Πλεονάσματα: Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή. Η κυβέρνηση απορρίπτει τα τεράστια πλεονάσματα. Σημειωτέον, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει σε συνομιλητές του πως " το 3,5% εγγυόμαστε ότι θα το πιάσουμε. Μία φορά όμως", εξηγώντας ότι είναι αστείο για μία οικονομία να επαναλάβει κάτι τέτοιο όσο καλή κι αν είναι.Προ ημερών πάντως, ο επίτροπος Μοσκοβισίξεκαθάρισε στο πρακτορείο ΜΝΙ πως "η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, μέχρι να φτάσουμε στο 2018", προτείνοντας να μην ανοίξει στην παρούσα φάση η συζήτηση. Πράγμα που είναι γνωστό άλλωστε ότι δεν επιθυμεί και ο Β. Σόιμπλε.

• Ελευθερία κινήσεων στη διακυβέρνηση: Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr το τελευταίο, πλην όμως εξίσου σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει την κατ' ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί αφορά στο "micromanagement". Όπως λένε από το κυβερνητικό στρατόπεδο από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία στους μεγάλους στόχους, υπάρχει η ανάγκη να "τρέχουν με μεγαλύτερη ευλυγισία τα μικρά ζητήματα , αυτά δηλαδή της καθημερινότητας". Είναι γνωστό άλλωστε ότι ακόμα και η προώθηση των εκάστοτε νομοσχεδίων περνάει από το "μικροσκόπιο" των δανειστών, πράγμα που τακτά πυκνά κρατάει πισθάγκωνα δεμένα τα χέρια της κυβέρνησης.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Το πρόγραμμα Μοσκοβισί στην Αθήνα -Με ποιους θα συναντηθεί



Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με συμμετοχή των υπουργών.

Παρόντες θα είναι οι υπουργοί: Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου , ενώ παρών θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια, ο Κοινοτικός επίτροπος θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών υποθέσεων, παραγωγής και εμπορίου και ευρωπαϊκών υποθέσεων.



Πηγή: Το πρόγραμμα Μοσκοβισί στην Αθήνα -Με ποιους θα συναντηθεί | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/278745/programma-moskovisi-stin-athina-me-poioys-tha-synantithei#ixzz4EjjHRX7z

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου