Κυριακή, Αυγούστου 07, 2016

Εμπόδια στην πώληση του Ελληνικού βάζει το υπουργείο Πολιτισμού


Η «βόμβα» έσκασε στις 2 Αυγούστου
 

Έντονη η αντίδραση της αντιπολίτευσης - Χλευάζουν στο Twitter τη πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να ανακηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο ένα μεγάλο μέρος του χώρου

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση αλλά και τη χλεύη των χρηστών του Twitter ....
προκάλεσε η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να ανακηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο ένα μεγάλο μέρος του χώρου του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό βάζοντας «βόμβα» στη μεγαλύτερη ίσως επένδυση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.

Σαν να μην συνέβη ποτέ η περιπέτεια με την επένδυση στην Αφάντου όπου κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα μια επένδυση 400 εκατ. ευρώ, το υπουργειό Πολιτισμού υπό τον Αριστείδη Μπαλτά προχώρησε σε άλλη μια κίνηση υπονόμευσης μιας παραχώρησης που έχει μάλιστα συμβατικά ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του κυρωτικού νόμου προκειμένου αυτός να ψηφισθεί από τη Βουλή.

Το υπουργείο Πολιτισμού, μαλιστα, μετά το σάλο που προκλήθηκε με μακροσκελή ανακοίνωσή του παραδέχεται αφενός ότι όντως έχει ζητήσει να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό σε «τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό και όχι σε ολόκληρη την επένδυση» και αφετέρου ότι έχει ζητήση γνωμοδοτηση για ανακήρυξη ως νεότερων μνημείων μιας σειράς κτισμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο.

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση που προειδοποιεί για τον κίνδυνο απώλειας των χιλιάδων θέσεων εργασίας στο έργο ζητώντας εξηγήσεις ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.


Στις 2 Αυγούστου εστάλη η επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ

Η «βόμβα» έσκασε όταν στις 2 Αυγούστου η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ) έστειλε κατεπειγουσα επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπουργείο Οικονομικών ενημερώνοντας για την πρόθεσή της να ξεκινήσει τις διαδικασίες ανακήρυξης σχεδόν ολόκληρης(!) της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο.

Ζητούν, δε, με την επιστολή από όλους τους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και τα υπουργεία Αμυνας,Υποδομών και Οικονομικών, τις απόψεις τους εντός δύο μηνών προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες. Επισυνάπτεται μάλιστα και τοπογραφικό διάγραμμα (μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή) από το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα πως η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει το σύνολο πρακτικά του πρώην αεροδρομίου.


Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπαθεί το ΥΠΠΟ

Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις καθώς επιβεβαιώνει τις κινήσεις των υπηρεσιών του υποστηρίζοντας ότι «η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν γενικότερα από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα».

Καταλήγει, δε, ότι «και η πολιτιστική κληρονομιά θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πολιτισμός και εν τέλει κερδίζοντας προστιθέμενη αξία.


Διακομματικά πυρά

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με όλα τα κόμματα να επισημαίνουν τους κινδύνους που δημιουργούνται για την επένδυση αλλά και να ζητούν επιτακτικά απαντήσεις ακόμα και από τον ίδιο τον Αλεξη Τσίπρα.

«Η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα» γράφει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παράγει αδιέξοδα» τονίζοντας ότι «τα, τουλάχιστον, περίεργα μπρος - πίσω στο ζωτικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τομέα των επενδύσεων, έχουν ως πρώτο θύμα τους τις θέσεις απασχόλησης που εναγώνια περιμένουν οι άνεργοι συμπολίτες μας». «Κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες, τη δυναμιτίζουν. Το Ελληνικό κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα θύμα αυτής της νοσηρής κατάστασης. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για ιλαροτραγωδία που «την έχουμε ξαναδεί με τον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, τα 14 Αεροδρόμια, την Αφάντου στη Ρόδο, τον Αστέρα» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη επισείοντας τον κίνδυνο «να διασυρθεί διεθνώς η χώρα και να υπονομευθούν παραπέρα τα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Τελικά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η κυβέρνηση και πού οδηγεί τη χώρα;», διερωτάται, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν παρθούν άμεσα οι σωστές αποφάσεις, ο πρωταγωνιστής της πιθανής αναπτυξιακής κατάρρευσης της χώρας από εδώ και πέρα θα ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με τρόπο ηχηρό».

Όπως αναφέρει, «η διεθνής απαξίωση της χώρας κορυφώνεται με την πρόθεση να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό και μνημεία τα κτίρια του αεροδρομίου, ο υδατόπυργος, ακόμη και ο … διάδρομος προσγειώσεων! Λες και όλα αυτά δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, λες και δεν τα ήξερε η κυβέρνηση όταν το ΤΑΙΠΕΔ έβαζε την υπογραφή του στην κατακύρωση του διαγωνισμού».

Για γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων έκανε από την πλευρά του λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης υπενθυμίζοντας αντίστοιχα περιστατικά όπως στην Αφάντου και τη συμφωνία με την COSCO για την παραχώρηση του ΟΛΠ. «Θα τους θυμάστε και από το σχολείο. Είναι αυτοί που όταν έχαναν, έπαιρναν την μπάλα και έφευγαν. Ή την πετούσαν στον δρόμο, να την πατήσει το αυτοκίνητο να τελειώσει άδοξα το ματς. Ή την πήγαιναν στο γραφείο των καθηγητών. "Κύριε-κύριε κάποιος θα χτυπήσει". Τέτοιοι τύποι είναι σήμερα υπουργοί. Δεν τους άρεσε η απόφαση για την Cosco και προσπάθησαν να την ανατρέψουν εισάγοντας λάθρα στην Βουλή ένα δικό τους κείμενο -ελπίζοντας ότι οι Κινέζοι δεν ξέρουν ελληνικά. Τώρα με το μισό κράτος στις διακοπές θέλουν να ορίσουν ως αρχαιολογική ζώνη το παλιό αεροδρόμιο! Ναι, δεν είναι πλάκα. Υπουργοί και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτούν αυγουστιάτικα, για να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού. Κινούν τη διαδικασία για να οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό. Γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων. Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά "όχι" στην αξιοποίηση, αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το υπουργείο σου… Να χάσουν και τη δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου… Πέτα καλύτερα η μπάλα στην… αρχαιολογία!» έγραψε στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού.


Χλεύη στο Twitter

Η υπόθεση με το Ελληνικό προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, και την αντίδραση των χρηστών του Twitter οι οποίοι «δικαιολογούν» τη στάση της κυβέρνησης μέσω του... Ιντιάνα Τζόουνς, του... Στόουνχετζ αλλά και του.... τάφου του Μεγαλέξανδρου.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου