από την ιδιοποίησή τους από το Βρεταννικό Μουσείο».
Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι και έγκριτοι νομικοί παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνεται από τον «Σύλλογο των Αθηναίων» στο Μουσείο της Ακροπόλεως (24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016) και υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Ο «Σύλλογος των Αθηναίων» επανέρχεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ιδιοποίησή τους από το Βρεταννικό Μουσείο.
Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Ελγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η Ζωφόρος του Παρθενώνος, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεως τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως είναι μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων. Επίσης παρουσιάζεται το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος. Οι διαλέξεις αναμένεται αφενός να πλουτίσουν τις γνώσεις μας και αφετέρου να αναζωογονήσουν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου Μνημείου της Αθηναϊκής Ακροπόλεως.
Για πρώτη φορά, μετά από μια ολόκληρη δεκαπενταετία, θα παραστούν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές και θα ανανεωθεί -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures).
Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στη δημοσιότητα και στον επιστημονικό κόσμο, τροφοδοτώντας με πλούσιο υλικό τη βιβλιογραφία και αναδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα πολιτιστικά τους αγαθά. Εξάλλου, στους σκοπούς του «Συλλόγου των Αθηναίων» από την ίδρυσή του (1895) περιλαμβάνεται η φροντίδα διασώσεως και συντηρήσεων των Μνημείων και των Έργων Τέχνης που συνδέονται με την Ιστορία των Αθηνών, η διατήρηση της Αθηναϊκής παραδόσεως, η προστασία των θησαυρών της Πόλεως και η προαγωγή των τοπικών ζητημάτων και του Πολιτισμού.
Επίσης, στα ιδρυτικά του μέλη συμμετείχαν απόγονοι των Αθηναίων, οι οποίοι αντιστάθηκαν στην σύληση του Παρθενώνος από τον λόρδο Έλγιν. Και στις προγραμματισμένες δράσεις του έχουν ενταχθεί η στενότερη συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές και η στήριξη των ενεργειών τους, καθώς και η δημιουργία ντοκυμαντέρ με θέμα το ταξίδι των Γλυπτών από τον Παρθενώνα μέχρι το Βρεταννικό Μουσείο.
athinapoli.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου