Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 05, 2016
Αναστασιάδης: Τέλος στα χρόνια των εντάσεων και της ανασφάλειας
Ακης Φάντης
Λευκωσία - Ανταπόκριση
Την πεποίθηση ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να δοθεί ένα τέλος στα χρόνια των εντάσεων και της ανασφάλειας εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία ....
για τις συνομιλίες, λέγοντας ότι μέχρι τώρα έχουμε βελτιώσει σημαντικές και κρίσιμες παραμέτρους σχεδίων που στο παρελθόν απέρριψε ο κυπριακός λαός, αλλά και επαναλαμβάνοντας ότι αν ο ίδιος πιστεύει ότι ένα σχέδιο λύσης δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, δεν θα δεχθεί να έρθει ενώπιον του λαού.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλούσε στο πλαίσιο του Εθνικού Μνημόσυνου των ηρώων Ιωνά Νικολάου- Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή, στην εκκλησία Αγίου Μηνά, στο Γέρι. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, πρόσθεσε, «για να δώσουμε τα χέρια και να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε πορεία ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας, καθώς θεωρώ πως δεν υπάρχει άλλη από την επιλογή της συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειας, ώστε το συντομότερο να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, «η διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος βρίσκεται σε καθοριστική καμπή. Εάν οι επόμενες συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αποδώσουν αυτά που προσδοκούμε και ελπίζουμε θα αποδώσουν, τότε θα μπορούμε με περισσότερη βεβαιότητα να μιλήσουμε για θετική κατάληξη αυτής της μακροχρόνιας διαπραγματευτικής διαδικασίας», είπε.
Την ίδια ώρα επισήμανε ότι «τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι». Γι' αυτό, εξήγησε, «και αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και δεν μπουν στο χαρτί όλα όσα έχουν συμφωνηθεί ως συγκλίσεις αλλά και όσα θα πρέπει να συμφωνηθούν δεν θα μπορούμε να μιλήσουμε για πλαίσιο λύσης».
Και αυτό, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «που θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κυπριακό λαό, είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, προσδοκίες, αλλά και ελπίδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα της συμφωνίας. Εκείνο που θέλω με έμφαση να τονίσω αλλά και να επαναλάβω είναι πως ο λαός θα έχει τον πρώτο αλλά και τελευταίο λόγο στην αποδοχή ή απόρριψη της τυχόν λύσης και όχι ο όποιος ηγέτης», σημείωσε.
Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι δεν αποκαλύπτει όλα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι αν το έπραττε δεν θα συνέβαλλε θετικά στη διαπραγματευτική προσπάθεια. Εξέφρασε σεβασμό για τις ανησυχίες που εκφράζονται, σημειώνοντας ότι «οι αρχικές θέσεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι θα είναι και οι τελικές. Αμοιβαίες υποχωρήσεις γίνονται και από τους δύο προκειμένου με σεβασμό στις ανησυχίες της μιας να μην πλήττονται τα συμφέροντα της άλλης», είπε.
Σε ό,τι αφορά την παρούσα διαδικασία ανέφερε ότι «στις 14 του μηνός το απόγευμα και πριν αναχωρήσω για τη Νέα Υόρκη, αφού έδωσα την ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να παρακολουθούν ανελλιπώς τα πρακτικά των συναντήσεων, και αυτών που προηγήθηκαν και αυτών που ακολουθούν μέχρι τις 14 του μηνός, θα ενημερώσω με κάθε λεπτομέρεια τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα και αυτών των συναντήσεων, όπως έπραξα με συνέπεια μέχρι σήμερα όποτε είχαμε σημαντικές εξελίξεις».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου